Srbsko vlado bo oblikoval Aleksandar Vučić

Po četrtini preštetih glasov kaže, da bo SNS osvojila absolutno večino v parlamentu. Kupovanje glasov volivcev.

Objavljeno
16. marec 2014 18.48
Posodobljeno
16. marec 2014 19.30
Kosovo Serbia Elections
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd – Zmaga naprednjakov na srbskih predčasnih parlamentarnih volitvah ni vprašljiva. Nobenega dvoma tudi ni, da bo vodenje vlade po volitvah prevzel Aleksandar Vučić. Neznanka je le, s kom bo najmočnejši politik v Srbiji oblikoval vlado.

Republiška volilna komisija in nevladna organizacija CeSID sta po četrtini preštetih glasov ocenili, da bo SNS osvojila absolutno večino v srbski skupščini: v njej bo imela od 155 do 160 od skupno 250 poslanskih mest. Boj za drugo mesto je dobila Socialistična stranka Srbije zdajšnjega premiera Ivice Dačića s približno 15 odstotki glasov. V parlament se bosta zagotovo uvrstili tudi Nova demokratska stranka Borisa Tadića in Demokratska stranka Dragana Đilasa. Po preliminarnih rezultatih ima možnosti za vstop v parlament tudi Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice.

Aleksander Vučić je sicer že pred volitvami poudarjal, da je njegova stranka postavila svoje cilje visoko. Kot je ponovil, se bo nova vlada osredotočila na boleče in težke reforme, odpiranje novih delovnih mest ter na boj proti korupciji in kriminalu. Ker SNS kronično primanjkuje vplivnih osebnosti iz vrst srbskih intelektualcev in javnega življenja, se je Vučić v predvolilnem boju zatekel tudi k projektu Beograd na vodi.

Aktualni premier in voditelj socialistov Ivica Dačić pričakuje, da bo Srbija po volitvah politično stabilna, kar je predpogoj za resne korake naprej, tudi v okviru nadaljnjega približevanja EU. Srbski predsednik Tomislav Nikolić je prepričan, da bo nova vlada kmalu oblikovana in da se bo posvetila izboljšanju življenja vseh državljanov.

Agresivna kampanja SNS

Aktivisti SNS v boju za absolutno večino niso izbirali sredstev. Ni šlo le za številne telefonske klice, temveč tudi za obiske od vrat do vrat. Ljudi so tudi pred vhodi v stanovanjske bloke brez dlake na jeziku spraševali, kaj si mislijo o Vučiću in za koga bodo glasovali. Če so se izmikali z odgovori, ni veliko manjkalo, da bi jih legitimirali. Kljub temu je nekaterim le uspelo, da so se jih previdno otresli.

V težjem položaju so se znašli številni potencialni volilci, ki so jim aktivisti SNS zvonili pred vrati. Ni jih bilo malo, ki so si razbijali glave, ker z vrat ali zvoncev niso odstranili svojih priimkov. V zagati so se znašli tisti, ki stavijo na druge politične opcije. Ker so nekateri prostodušno priznali, da ne bodo glasovali za Vučića, jih je po premisleku postalo resno strah, da bodo njihovi najbližji izgubili službe ali da jih bodo v državi, ki bo po vsej verjetnosti postala last naprednjakov, čez noč doletele številne druge neprijetnosti.

Kupovanje glasov volivcev

Demokratska stranka (DS), Liga socialdemokratov Vojvodine (LSV) in Socialistična stranka Srbije (SPS) so v Novem Sadu opozorile na kupovanje glasov volivcev.

Po njihovih navedbah so osebe z modrimi kapami pred volišči ustavljale volivce in jim domnevno plačevale za glasove. Na kršitve so opozorili tudi organizatorji priljubljenega festivala Exit, ki so sporočili, da aktivisti nekaterih strank skušajo kupovati glasove tudi s ponarejenimi vstopnicami za letošnji Exit.

Za 250 poslanskih mest v srbskem parlamentu, ki jih je izbiralo 6,8 milijona volivcev v Srbiji in v tujini, se je potegovalo 19 list s skupno 3020 kandidati. Potek volitev je nadziralo 735 opazovalcev, od tega 179 tujih.

Volitve so potekale mirno, tako tudi v 17 občinah na Kosovu, kjer je nad njimi bedela Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Glasove bodo prešteli v Srbiji, glasovalno pravico pa ima skoraj 108.000 Srbov na Kosovu.

V Beogradu potekajo lokalne volitve, na katerih 1,5 milijona volivcev izbira 110-člansko mestno skupščino in župana. Srbsko prestolnico vodi začasna uprava, ki jo je ustoličila SNS, ko je s pomočjo političnega pokra vrgla s prestola prvaka DS Dragana Đilasa.

Na zadnjih volitvah pred dvema letoma je Đilas krepko porazil konkurenco. Zato je SNS napadla Đilasa z vsemi topovi in ga označila za ekstremista, kar jim volilci niso pretirano zamerili. Navsezadnje je DS na zadnjih volitvah na vsakem koraku opozarjala volilce, da z izbiro med naprednjaki in demokrati izbirajo med vojno in mirom.

Ker SNS kronično primanjkuje vplivnih osebnosti iz vrst srbskih intelektualcev in javnega življenja, se je Vučić v predvolilnem boju zatekel tudi k projektu Beograd na vodi. Ne glede na dejstvo, da se Beograjčani, če bi imeli tako zelo radi vodo, ne bi naselili na okoliških hribih. Čeprav ni nihče raziskal, ali se bojijo kopanja ali utopitve, se je Vučić odločil, da se bodo kopali.