Številke, ki jih Putin noče videti

Ruska demografija: zgodnja umrljivost, alkoholizem in droge so prezrta slika Rusije in največji izzivi za Putina.

Objavljeno
04. april 2014 18.19
S. V., zunanja politika
S. V., zunanja politika
Medtem ko je priključitev Krima povečala Putinovo priljubljenost in rusko samozavest, številni demografski kazalci kažejo drugo, temno plat države, ki se zdaj spet počuti velika. V Rusiji moški umirajo pri 64. letih, umrljivost zaradi alkoholizma je strahovita.

To so statistike, ki jih ruski predsednik Vladimir Putin ne želi videti, je nedavno zapisal italijanski Internazionale. Zdaj je vsa pozornost usmerjena v obnavljanje nekdanje veličine, zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da šefa države po krimski aneksiji podpira kar 80 odstotkov ruskih prebivalcev, kar je bistveno več kot pred letom dni. Več kot 63 odstotkov (nevladna organizacija Levada center) vprašanih pa je izrazilo prepričanje, da je Rusija spet postala »vélika sila«. Nova državna samozavest je videti kakor dimna zavesa za katastrofalno rusko demografijo.

Podobno kot sosednja Ukrajina ima Ruska federacija zelo problematične demografske kazalce, prebivalstvo se zmanjšuje, pričakovana življenjska doba je nizka. Drugače kot v ostalih vzhodnoevropskih državah, kjer so se razmere pred kakim desetletjem izboljšale in ljudje živijo dlje, ruske razmere ostajajo izrazito slabe. Po sesutju Sovjetske zveze leta 1991 je tudi alkoholizma še več.

Pričakovana življenjska starost moških je 64 let in žensk 76 let, kar Rusijo v svetovnem merilu uvršča na 137. oziroma 100. mesto. Statistika je resda boljša od tiste pred desetletjem, ko so ruski moški umirali pri 58. letih, pa vendar je karseda žalostna podoba današnje države. Sodeč po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije Združenih narodov je pričakovana življenjska doba petnajstletnika na Haitiju tri leta višja kot ruskega mladostnika iste starosti. In samo 30 ruskih otrok se rodi zdravih. Številni otroci so tako rekoč zavrženi, pošiljajo jih v državne institucije, kjer običajno razvijejo kognitivne težave. Bolni otroci sčasoma odrastejo v bolne odrasle: polovica ruske naborniške vojske je zaradi slabega zdravja omejeno sposobna, navaja omenjena revija.

V obdobju po zlomu Sovjetske zveze se je rodnost zmanjšala za polovico, posledica je čedalje manj žensk v rodni dobi. Dve tretjini vseh otrok v Rusiji imajo ženske med 20. in 29. letom, in ta populacija se bo v prihodnjih nekaj letih zmanjšala s 13 na sedem, osem milijonov, ugotavljajo demografi. Kopni tudi rusko aktivno prebivalstvo, vsako leto za en milijon, 2013. je imela Rusija 143 milijonov ljudi, kar je tri milijone manj kot takrat, ko je Putin prevzel mandat. Ocenjujejo, da bo do leta 2015 Rusija 100-milijonska nacija.

Vodka politika

Petindvajset odstotkov ruskih moških še venomer umira pred 55. letom, večinoma zaradi alkoholizma oziroma nasilja in bolezni, ki so povezane s tem. Mark Lawrence Schrad je nedavno objavil knjigo z naslovom Vodka politika, ki analizira, kako je bila vodka vseskozi v ruski zgodovini – od carjev do diktatorjev – sredstvo, vzvod za družbeni nadzor. Poceni vodka in cigarete so bili prvi tržni proizvodi, ki so bili na voljo po padcu komunizma. Ko se je leta 2009 zvišala cena vodke, to je bil del vladne strategije tedanjega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki naj bi zmanjšala prekomerno uživanje alkohola, so hudi alkoholiki vodko preprosto zamenjali s parfumom ali antifrizom. Država je s podjetjem v vladni lasti sicer nadzorovala več kot sto destilerij za vodko in približno 40 odstotov ruskega trga, učinek pa so bili predvsem dobički za njej žep.

Tudi zaradi visokih cen piva in ostalih pijač Rusi praviloma segajo po visokoodstotnem alkoholu. Politolog Schrad med drugim piše, da 77 odstotkov mladih med 15. in 17. letom redno pije vodko. V ruralnih okoljih številka doseže celo 90 odstotkov. Medtem ko je Mihail Gorbačov leta 1985 lansiral kampanjo, s katero je hotel zamejiti opijanje in je denimo prepovedal vodko na sovjetskih veleposlaništvih, je Boris Jelcin, čeprav je sam rad pil, ukinil državni monopol in uvedel novo zakonodajo. Zaprl je številne obcestne kioske in zvišal ceno vodke. S tem je cvetela črna borza. Ruska letna poraba alkohola je zdaj najvišja na svetu. Znano je, da je denimo per capita poraba alkohola v Rusiji dvakrat večja kot denimo v Združenih državah. Sicer pa ima vodka v ruski kulturi poseben status. Že njeno ime nakazuje njeno vsakdanjost, povprečni Rus spije 18 litrov čistega alkohola na leto, večinoma v obliki vodke, ki vsebuje 40 do 55 odstotkov alkohola. Z vodko so ruske zime manj ledene.

Rusija ima hkrati več odvisnikov od heroina kot katera koli druga država. Množična uporaba igel je nadalje povezana z okužbo z virusom HIV, v desetletki med leti 2000 in 2012 se je število okužb s tem virusom povečalo za šestkrat. Številni okuženi so hkrati tuberkolozni bolniki. Poleg naštetega Rusijo pestijo mnogi okoljski problemi, polovica njene vode sploh ni pitna, onesnaženosti zraka je nevarno veliko. In vse to so vprašanja, s katerimi se država ne ukvarja.