Število smrtnih žrtev tajfuna na Filipinih naraslo

Oblasti se bojijo, da je žrtev še več, saj številni prebivalci niso upoštevali ukaza, naj zapustijo ogrožena območja.

Objavljeno
17. julij 2014 14.40
PHILIPPINES-TYPHOON
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Manila − Tajfun Rammasun, ki je včeraj dosegel Filipine, je po zadnjih podatkih zahteval 38 smrtnih žrtev, piše Slovenska tiskovna agencija. Oblasti se bojijo, da je žrtev dejansko še več, saj številni prebivalci niso upoštevali ukaza, naj zapustijo ogrožena območja.

Na Filipinih so v noči na sredo pred prihodom tajfuna evakuirali več kot 400.000 ljudi, a je vremenska ujma kljub temu zahtevala žrtve. Največ ljudi je umrlo, ker so se nanje podrla drevesa ali električni drogovi, piše STA. »Še vedno ugotavljamo, zakaj veliko prebivalcev ni upoštevalo opozoril,« je novinarjem dejal vodja filipinskega sveta za ravnanje ob naravnih nesrečah Alexander Pama.

Tajfun je uničil ali poškodoval 26.000 hiš, 12-milijonsko glavno mesto Manila pa je ostalo brez elektrike. Po navedbah pristojnih oblasti je v glavnem mestu brez elektrike danes še okoli 1,8 milijona gospodinjstev.

Zaradi Rammasuna so bile v glavnem mestu zaprte šole, vladni uradi in borza. Večina šol zaradi težav pri oskrbi z elektriko danes ostaja zaprtih, medtem ko vladni uradi in borza znova delujejo, še piše STA.