Štiri Kenijce čaka sojenje v Haagu

Sojenje zaradi nasilja, ki je v državi izbruhnilo po zadnjih predsedniških volitvah, med drugim čaka finančnega ministra.

Objavljeno
23. januar 2012 13.42
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Nairobi - Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je odločilo, da začne sodni postopek proti štirim Kenijcem zaradi nasilja, ki je državo zajelo po volitvah leta 2007, ko je bilo ubitih več kot 1000 ljudi. Sojenje tako čaka finančnega ministra Uhuruja Kenyatto in sekretarja v kabinetu vlade Francisa Mutauro. Obtožnica ju bremeni zločinov proti človečnosti, med drugim umorov in pregonov.

V ločenem sojenju bosta pred sodnike stopila tudi nekdanji minister za izobraževanje William Ruto, ki se namerava potegovati na letošnjih predsedniških volitvah, in radijski voditelj Joshua arap Sang. Vsi štirje obtožbe zanikajo.

Po pisanju BBC sicer še ni jasno, ali bo recimo Ruto lahko kandidiral na letošnihih volitvah, saj izjave sodišča menda niso povsem jasne in iz njih ni mogoče sklepati, ali mu bodo to dovolili ali ne.

Po volitvah leta 2007 je v Keniji izbruhnilo nasilje, v katerem je življenje izgubilo okrog 1200 ljudi, najmanj 600.000 jih je bilo prisiljenih zapustiti domove. Nemiri so se vneli med podporniki rivalskih predsedniških kandidatov Raile Odinga in Mwaija Kibakija. Kenyatta, Kibakijev podpornik, je med drugim obtožen organizaranja nasilnih pohodov nad Odingove podpornike.