Sudana z roko v roki nad upornike?

Južni Sudan in Sudan razpravljata o možnosti skupnega nadzora nad naftnimi polji.

Objavljeno
06. januar 2014 13.05
Posodobljeno
06. januar 2014 14.21
South Sudan Peace Talks
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Džuba − V etiopski prestolnici so se po nekaj dneh zamude danes vendarle začeli neposredni pogovori o prekinitvi nasilja, ki je v Južnem Sudanu izbruhnilo pred tremi tedni in je doslej zahtevalo najmanj tisoč življenj, najbrž pa še bistveno več. Medtem ko so predstavniki vlade in upornikov v Adis Abebi poskušali položiti temelje in smernice naslednjega kroga pogajanj, pa sta v Džubi za skupno mizo sedla južnosudanski predsednik Salva Kiir in njegov sudanski kolega Omar al Bašir.

Glavna tema pogovorov je bila možnost vzpostavitve skupnega nadzora nad južnosudanskimi naftnimi polji, na katerih se v zadnjih dneh bijejo najbolj krvave bitke. »Pogovarjamo se o napotitvi mešanih sil, ki bi zavarovale naftna polja na jugu,« je pojasnil sudanski zunanji minister Ali Karti in dodal, da so pobudo za to dali v Džubi. V Južni Sudan, ki se je po dveh desetletjih krvave državljanske vojne leta 2011 podal na samostojno pot, bi se tako po več letih znova vrnile sudanske sile.

K umiritvi razmer v eni najrevnejših držav, po žilah katere se pretaka dragocena nafta, je danes pozvala tudi azijska velesila Kitajska, ki je posrednik med sprtima stranema. »Kitajsko stališče o trenutnih razmerah v Južnem Sudanu je jasno. Pozivamo k takojšni prekinitvi sovraštva in nasilja,« je sporočil kitajski zunanji minister Wang Yi, ki se je srečal tako s predstavniki upornikov kot vlade.

Kitajska je ena od največjih vlagateljic v najmlajšo državo na svetu. Največ denarja je prek državnih družb CNPC (China National Petroleum Corp) in Sinopec vložila prav v južnosudanska naftna polja. Spopadi pa so zdaj CNPC prisilili, da je evakuirala svoje delcvce.

Kljub prizadevanjem za dosego sprave pa se nasilje v Južnem Sudanu nadaljuje. Danes poročajo o srditih spopadih v bližini mesta Bor, ki je v rokah upornikov. Južnosudanska vojska proti mestu pošilja okrepitve, njen tiskovni predstavnik Philip Aguer pa je dejal, da je le vprašanje časa, kdaj bodo mesto zavzeli. Dodal je, da vladne sile izvajajo ofenzivo tudi v državah Unity in Upper Nile.

Kot smo že pisali, je nasilje v Južnem Sudanu izbruhnilo 15. decembra, sprva kot politični obračun, kmalu pa je dobilo etnične razsežnosti. Spopadi, ki so se razširili po vsej državi, so po ocenah Združenih narodov zahtevali več kot tisoč življenj, skoraj 200.000 civilistov pa je bilo primorano zapustiti domove − številni med njimi so se zatekli v oporišča mirovnih sil ZN.