Svet ZN za človekove pravice za preiskavo o judovskih naselbinah

Za resolucijo je glasovalo 36 članic sveta, deset se jih je glasovanja vzdržalo, proti pa so glasovale ZDA.

Objavljeno
22. marec 2012 22.06
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ženeva, Jeruzalem − Svet Združenih narodovo za človekove pravice je danes sprejel resolucijo o vzpostavitvi prve mednarodne neodvisne preiskovalne misije o posledicah judovskih naselbin na pravice Palestincev.

Za resolucijo 47-članskega sveta ZN je glasovalo 36 članic sveta, 10 se je glasovanja vzdržalo, proti pa so glasovale ZDA, piše Slovenska tiskovna agencija. V resoluciji so se odločili za napotitev »mednarodne neodvisne preiskovalne misije, ki bo preiskala posledice izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, na državljanske, politične, gospodarske, socialne in kulturne pravice Palestincev«. Resolucija poleg tega poziva k učinkovitim ukrepom, kot je na primer zaplemba orožja, s katerimi bi preprečili nasilje judovskih naseljencev.

Ob predstavitvi resolucije je predstavnik Pakistana kritiziral Izrael zaradi vztrajanja pri nadaljnji gradnji naselbin na zasedenih ozemljih in dejal, da gre za »kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic«. »Ta resolucija zahteva odgovor na humanitarne izzive in izzive s področja človekovih pravic, ki jih ustvarja nezakonita praksa Izraela na zasedenih ozemljih,« je še dejal.

Predstavnik ZDA pa je na drugi strani menil, da ukrepi, kot je tokratna resolucija, ne prispevajo k promociji pravice in dolgotrajnega miru. Po njegovih besedah služijo samo še k večjemu »razkolu med stranema«.

Odzval se je tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je že dejal, da je resolucija hinavska. Ob tem je Netanjahu še dodal, da bi se moral svet ZN »sramovati samega sebe«, dodaja STA.