Tadić za stabilnost, Nikolić za spremembe

Na predvolilnem soočenju sta srbska kandidata za predsedniški položaj se zadnjič poskušala prepričati volivce.

Objavljeno
17. maj 2012 13.44
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Kandidat Srbske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić in njegov tekmec Boris Tadić, predstavnik Demokratske stranke (DS), sta med včerajšnjih soočenjem na srbski državni televiziji dokazala, da se njuna stališča tako o notranjepolitičnih kot zunanjepolitičnih vprašanjih močno razlikujejo.

Kot poroča Tanjug, je Boris Tadić državljane pozval, naj se 20. maja na predsedniških volitvah odločijo za stabilnost, nadaljevanje poti k Evropski uniji in za razvoj Srbije. Svojemu protikandidatu Nikoliću pa je predvsem očital, »nedoslednosti« v njegovi politični karieri in jih označil za nevarne.

Medtem ko se je kandidat Demokratske stranke zavzel za stabilnost, pa je Nikolić pozval volilne udeležence, naj se na volitvah odločijo zanj in s tem za spremembe. Kot je povedal, se mora Srbija spremeniti in »prenehati biti talka tajkunov«. Na očitek Tadića, da je njegova politika nedosledna, pa je tekmeca pozval, naj se osvobodi preteklosti in se zazre k prehodnosti.

Tadić je namreč izpostavil, da se je Nikolić deklarativno zavzel za evropsko integracijo, nato pa je podpisal sporazum o sodelovanju z Vojislavom Koštunico, ki javno nasprotuje vstopu Srbije v EU. »Politika Srbije mora bit predvidljiva, bilo bi nevarno, če bi se njena politika lahko vsak čas spremenila. Vi ste zastopali politiko proti EU, nato ste se zavzeli za evrointegracijo in pozneje znova podpisali sporazum s Koštunico. Vsi vemo, kakšna je njegova politika do EU,« je povedal Tadić.

Nikolić pa mu je na drugi stani očital neiskrenost tako pri stališčih o Evropski uniji kot o Kosovu. Kot je povedal, se je stranka DS pogovarjala o morebitni koaliciji z Liberalno demokratsko stranko, ki jo vodi Čedomir Jovanović. Kot je povedal Nikolić se Jovanović zavzema za neodvisnost Kosova, hkrati pa trdi, da je Republika srbska genocidna tvorba.