Tajska: Molčeči kralj

Bumibol vlada najdlje med vsemi živimi monarhi na svetu. Kaj se bo zgodilo z vlado, bomo videli v prihodnjih nekaj tednih.

Objavljeno
06. maj 2014 15.18
Posodobljeno
06. maj 2014 15.18
CORRECTION-THAILAND-POLITICS-COURT
Z. R., zunanja politika
Z. R., zunanja politika

Bangkok - Medtem ko je sever Tajske tresel potres šeste stopnje po Richterjevi lestvici, glavno mesto države pa še vedno pretresa politična kriza, ki je nihče ne zna rešiti, se je tajski kralj Bumibol Aduljadedž pojavil v javnosti, da bi proslavil 64-letnico svoje vladavine.

Spregovoril ni niti besede, samo molče je mahal z roko, medtem ko je množica državljanov, oblečenih v rumena oblačila (rumena je kraljevska barva), vzklikala praznična voščila. »Naj dolgo 
živi kralj!« se je razlegalo po Hua Hinu - letovišču, v katerem živi kralj, odkar je lani prišel iz bolnišnice. Bumibol Aduljadedž je res priljubljen med ljudmi, toda tokrat so želje po tem, da bi 86-letni kralj še dolgo sedel na prestolu, izražale več kakor samo spoštovanje in ljubezen do vladarja. Tajce je strah, kaj se utegne zgoditi po njegovi smrti, saj si tega nihče ne zna niti predstavljati.

Medtem ko so budistični menihi poskušali čim hitreje opraviti svojo molitev, da kralju na invalidskem vozičku ne bi bilo treba predolgo sedeti, sta slovesnost opazovala princ Maha Vadžiralongkorn, ki bi moral naslediti očeta na prestolu, in premierka Jingluk Šinavatra, ki ima že pol leta velike težave zaradi protestov opozicije in zahtev po njenem odstopu.

Danes je premierka Šinavatra morala stopiti pred ustavno sodišče, ki je proti njej vložilo obtožnico zaradi zlorabe oblasti pri imenovanju najvišjih uradnikov, pristojnih za varnost. Premierka bi se utegnila znajti pred sodniki tudi zaradi predragih subvencij, ki jih je njena vlada izplačevala pridelovalcem riža, in če jo bodo razglasili za krivo po kateri koli od teh obtožb, bo morala odstopiti s premierskega položaja.

Nasprotje med kraljevo stabilnostjo in splošno negotovostjo je bilo jasno opaziti. Bumibol vlada najdlje med vsemi živimi monarhi na svetu. Kaj se bo zgodilo z vlado, bomo videli v prihodnjih nekaj tednih. Politični potres se tako ali drugače zdi neizogiben. Tisti pravi potres, ki je stresel zemeljsko površino jugozahodno od mesta Čiang Rai, je poškodoval nekaj stavb in cest. Čutili so ga celo v Bangkoku, vendar ni prekinil slavja v kraljevo čast. Tajci morajo vedeti, da Bumibol vsaj sliši njihovo trpljenje, čeprav že dolgo ni o njem spregovoril niti besede.