Tajska: Namesto spopadov objemi in stiski rok

Tajska policija je protivladne protestnike brez kakršnegakoli upora spustila v vladne prostore in na sedež policije.

Objavljeno
03. december 2013 09.24
THAILAND-POLITICS-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bangkok - Ulične spopade in kletvice so po nekaj dneh napetosti na bangkoških ulicah danes zjutraj povsem nepričakovano zamenjali nasmehi in objemi. Policisti, ki so vse do danes varovali poslopje, v katerem ima svoje prostore premierka Jingluk Šinavatra, so odstranili varovalno ograjo in množico protivladnih protestnikov, med katerimi so številni, pripravljeni na boj, še vedno nosili zaščitne maske, brez kakršnega koli oviranja spustili mimo.

Podoben sprejem so protestniki, ki jih je nenadna sprememba policijske taktike ujela povsem nepripravljeno, doživeli tudi na sedežu policije. Namesto kletvic in protestnih gesel so si protestniki in policisti izmenjali pozdrave in si segli v roke.

»Nisem povsem prepričan, ampak zdi se mi, da smo zmagali,« je po tem, ko so protestniki po eni uri zapustili vladne prostore, povedal 24-letni študent politologije Thanpatr Virijongatham.

Zakaj nenadna sprememba v taktiki policije, ni jasno. Tuji mediji ugibajo, da je k umiritvi razmer nekoliko pripomoglo tudi približevanje 86. rojstnega dne kralja Bgumibola, ki običajno poteka v duhu miru in spoštovanja do monarhije.

»Danes ne bomo uporabljali solzivec. Če se bomo uprli, bo še več ranjenih, konec koncev pa smo vsi Tajci,« pa je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil načelnik bangkoške policije Kamronvit Thupkradžang. Da bodo protivladni protestniki, med katerimi so predvsem predstavniki srednjega in višjega družbenega sloja, med praznovanjem rojstnega dne odložili transparente, je potrdil tudi študent Virijongatham. »Za kraljevi rojstni dan se bomo ustavili. Če bo zatem Jingluk še vedno na oblasti, bomo nadaljevali z bojem,« je dejal.

Tajska premierka Šinavatrova je od začetka protestov večkrat zatrdila, da se pripadniki varnostnih sil ne bodo zatekli k nasilju. Kljub temu so ta konec tedna v spopadih s policijo umrli štirje ljudje.

Po nedeljskih pogovorih z enim od vodji protestov in nekdanjim poslancem opozicijske Demokratske stranke Suthepom Thaugsubanom je primerka sporočila, da je pripravljena storiti vse za mir, a da glavne zahteve protestnikov ne more izpolniti, saj da je protiustavna. Thaugsuban namreč zahteva ustanovitev neizvoljenega ljudskega sveta, ki bi nato imenoval nove predstavnike vlade. Glavni cilj protestov tako niso predčasne volitve, ampak izgon družine Šinavatra.