Tajska: S policijsko uro proti nasilju

Problema, ki je blokiral Bangkok, ne bo odpravila nobena uredba.

Objavljeno
22. januar 2014 20.30
THAILAND-POLITICS-PROTEST
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Tajska vlada je v sredo v glavnem mestu uvedla izredno­ ­stanje, ki bo trajalo naslednjih­ 60 dni. Da to ni rešitev ­problemov, ki so na ulice ­Bangkoka pognali več deset­ tisoč ljudi, se je pokazalo še ­istega dne, ko so v severnem mestu Udon Tani streljali na uglednega voditelja provladnega gibanja.

Kvančaj Prajpana je sedel pred svojim domom, ko je po ulici z veliko hitrostjo pripeljal manjši tovornjak, iz katerega so ga zasuli s kroglami. Eden glavnih voditeljev »rdečih srajc« je pred dvema tednoma predlagal, da bi vsi njegovi privrženci prispevali po en baht, da bi zbrali pol milijona bahtov (okoli 15.000 ameriških dolarjev), nato pa ta denar ponudili za nagrado tistemu, ki bo ujel Sutepa Teugsubana, bivšega parlamentarca in vodjo »rumenih srajc«, ki v Bangkoku vodi protivladne demonstracije in zahteva odstop premierke Jinglak Šinavatre.

Volitve so nujne

Kvančaj Prajpana je bil zadet v nogo in roko ter je po operaciji zunaj smrtne nevarnosti. Se je pa s tem vpisal na seznam več kot 550 ljudi, ki so bili poškodovani od novembra, ko so se premierkini nasprotniki odpravili na ulice in zahtevali dokončen umik političnega duha njenega vplivnega brata Taksina Šinavatre, o katerem prevladuje prepričanje, da ima v izgnanstvu še vedno vse niti v svojih rokah. Med obnovljenimi spopadi med »rumenimi« in »rdečimi« je bilo ubitih najmanj devet ljudi. Samo konec minulega tedna so med demonstrante v Bangkoku vrgli dve granati, pri čemer je bil en moški ubit, okoli 60 ljudi pa ranjenih.

Ker demonstranti zavračajo dialog s premierko, je vlada v torek zvečer razglasila izredno stanje, ki bo omogočilo prepoved zbiranja na javnih mestih, uvedbo policijske ure in cenzuro območnih medijev. Proti demonstrantom ne bodo uporabili sile. Cilj tega ukrepa je ustaviti nasilje in poskrbeti, da bodo lahko 2. februarja izpeljali predčasne volitve. Ker je Jinglak Šinavatra pod pritiskom »rumenih« razpustila parlament, so volitve nujne. Sutep in njegovi privrženci pa zahtevajo njihovo preložitev, saj jim je jasno, da bi večino glasov znova dobila premierkina Stranka za Tajce (Pak Phuea Thai), ki kot reinkarnacija Taksinove populistične stranke Tajci imajo radi Tajce (Thai Rak Thai) uživa veliko podporo kmečkega prebivalstva.

Izredno stanje v glavnem mestu izvaja policija, ki je povsem vdana premierki Jinglak Šinavatri, medtem ko vojska, ki je pretežno rojalistična sila, še vedno ostaja v ozadju. Načelnik glavnega štaba Prajut Čan Oča je izjavil, da »je treba najprej videti, ali bo ta ukrep pripomogel k zmanjšanju nasilja«, je pa prav Kvančaj Prajpana ta teden opozoril generale, da bo »država zagorela, če bodo oblast prevzeli vojaki«. »V imenu 20 provinc na severovzhodu (države) vam zagotav­ljam, da se bomo borili,« je prek medijev sporočil vojaškim ­voditeljem.

Brez denarja za odkup riža

Več kot 40 tulcev nabojev, izstreljenih iz polavtomatske puške, ki so jih našli na kraju napada, priča o tem, da so ga nameravali nasprotniki ubiti. »Rumeni« so namreč trdno odločeni, da bodo vztrajali pri svojih poskusih strmoglavljenja premierke, tako da izredno stanje prav gotovo ne bo pripeljalo do odprave tajske krize.

Kot se to običajno dogaja v političnih pretresih, se je največja nevarnost, ki grozi Jinglak Šinavatri, pojavila znotraj. Vlada nima več denarja za odkup riža po cenah, ki bi bile višje od tržnih, kar je bil eden od populističnih ukrepov, zaradi katerih sta bila Taksin in njegova sestra priljubljena med kmeti. Vlada je v ta namen izdala obveznice in zaprosila za posojila, vendar mora tak ukrep, kadar ni parlamenta, nujno odobriti volilna komisija, ki pa noče podpreti financiranja odkupa. Kmetje so zagrozili, da se bodo, če ne bodo dobili obljubljenega denarja, pridružili Sutepovim demonstrantom, in to je Jinglak Šinavatro najbolj zabolelo.