Tajska se zavija v vse bolj temne barve

»Črne srajce« s svojimi zahtevami po odpravi demokracije vse bolj spominjajo na desna gibanja, ki jih poznamo v Evropi.

Objavljeno
23. december 2013 17.55
Thailand Politics
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Bangkok − Tajsko glavno mesto je še vedno videti kot politično bojišče, vojaški poveljnik pa opozarja, da utegne izbruhniti celo državljanska vojna, če ne bodo tako ali drugače premostili sporov med glavnimi strankami in njihovimi privrženci.

V nedeljo se je na ulicah zbralo kakih 150.000 demonstrantov z rumenimi zastavicami in kapami ter od premierke Jingluck Šinavatra zahtevalo preložitev predčasnih volitev, ki naj bi predvidoma potekale 2. februarja, pripadniki »rdečih srajc« pa so v ponedeljek zagrozili, da bodo tudi oni organizirali proteste in dali s tem vedeti, da Bangkok še ne pomeni vsega naroda. Tajska se namreč že skoraj dva meseca opoteka med dvema povsem različnima zasnovama razvoja druge največje gospodarske sile Jugovzhodne Azije in, kot se zdi, za zdaj ni videti rešitve.

Ko že govorimo o barvah, pa zbuja posebno zaskrbljenost dejstvo, da si je del »rumenih srajc« zdaj nadel črne. Zahteve po odpravi načela »en državljan − en glas« prihajajo zdaj od glasnih mladeničev v črnih majicah, ki so vse preveč pripravljeni na nasilje in ki grozljivo spominjajo za tista gibanja »črnih srajc«, kakršna v Evropi še kako dobro poznamo, tako iz preteklosti kot tudi iz sedanjosti.

Demonstranti so v nedeljo obkolili rezidenco premierke Šinavatre na severu mesta, piskali s piščalkami in mahali z državnimi zastavami, med njimi pa so bili tudi člani glavne opozicijske Demokratske stranke, katerih vodja Absihit Vedžadživa je dan pred tem sporočil, da bo bojkotiral volitve. Demonstranti zahtevajo, da kabinet Jingluck Šinavatre zamenja začasna vlada in premier, ki ga bo imenoval kralj, volitve pa naj preložijo vse do trenutka, ko bodo dokončno izpeljali reforme volilnega zakona, s katerimi bodo političnemu krogu okoli bivšega premiera Taksina Šinavatre onemogočili, da z lahkoto pridobiva glasove.

Tako so člani Demokratske stranke vstali proti demokraciji, in to v imenu demokracije, ki jo menda varujejo pred Taksinovim vplivom in korupcijo. Ko je Jingluck Šinavatra pozvala vse stranke, naj v ponedeljek prijavijo kandidate za februarske volitve, so množice ljudi obkolile Tajsko-japonski stadion v središču Bangkoka in tako onemogočile prihod neodvisni volilni komisiji, ki naj bi sprejemala sezname. A s tem niso kaj dosti dosegli, saj je predstavnikom najmanj osmih strank kljub vsemu uspelo prijaviti svoje kandidate, med katerimi je bila tudi premierka - kot kandidatka vladajoče Pheu Thai stranke (PTP). Pozneje so celo objavili, da lahko vsi tisti, ki se jim ni uspelo prebiti do stadiona, proceduro opravijo po telefaksu.

Medtem ko je ena skupina demonstrantov obkolila stadion, je druga korakala proti Oddelku za posebne preiskave, da bi vložila pritožbo zaradi zamrznitve bančnih računov voditeljev samozvanega Ljudskega komiteja za demokratično reformo. Na čelu komiteja je Suthep Taugsuban, bivši namestnik premiera in bivši član parlamenta, ki je s te funkcije odstopil za to, da bi se posvetil gibanju za − kot temu pravijo »rumeni« – dokončno strmoglavljenje »Taksinovega režima«.

Po drugi strani pa »rdeči« opozarjajo, da ne obstaja »Taksinov režim« in da niso nikakršne marionete. »Ne žalite nas in nikar ne mislite, da smo neumni samo zato, ker smo kmetje,« med drugim poudarja 60-letni Daragon Pakdevan iz Loeija, glavnega mesta istoimenske province na severovzhodu države, v kateri je vse zavito v simbolično rdeče. V restavracijah so na mizah rdeči prti, nad vrati plapolajo rdeče zastave, ljudje, oblečeni v rdeče majice, pa so vam pripravljeni v vsakem trenutku pojasniti, zakaj volijo PTP: zaradi subvencij za pridelovanje riža, vračanja davkov in programov mikrofinanciranja kmetov, da pa pri tem sploh ne omenjamo tistega drugega dela razlogov, kot je občutek, da jih voditelji PTP spoštujejo kot enakopravne državljane s sicer bolj izobraženimi in premožnejšimi prebivalci 8,5-milijonskega Bangkoka.

Na jugu Tajske so v ponedeljek eksplodirale tri bombe, kot da bi storilci hoteli opomniti, da spor med »rumenimi« in »rdečimi« ni edini problem te prelepe dežele. Nerešeni ostajajo tudi spori med večinskim budističnim prebivalstvom in muslimani, ki številčno prevladujejo le na jugu dražve. Dve eksplozivni napravi sta bili aktivirani z motocikla v neposredni bližini policijskih postaj v Padan Besarju in Sadau, tretja pa je raznesla avtomobil pred hotelom v mestu Songkhla, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi. Med poškodovanimi je bilo tudi nekaj malezijskih turistov. Za napad za zdaj ni še nihče prevzel odgovornosti, po vsej verjetnosti pa so hoteli storilci s tem povzročiti nemir pred božičem, ko sicer v Tajsko – po nakupih in na počitnice - pripotuje največ turistov.

Ker se vse to dogaja tik pred glavno turistično sezono, se bo politična kriza tokrat prevalila na hrbet gospodarstva z večjo težo kot kdaj koli do zdaj. Državna valuta baht je ta teden padla na najnižjo raven v zadnjih treh letih, pospešeno pa naraščajo tudi izgube v turizmu. Najhuje je to, da ni videti izhoda iz krize, saj »rumeni« postajo vse bolj »črni« in zahtevajo začasno ukinitev demokracije, da bi lahko spremenili volilna pravila, »rdeči« pa že grozijo s protinapadom, ki si ga zagotovo ni priporočljivo vnaprej predstavljati. Nevarnost, da bi izbruhnila državljanska vojna, se bo pojavila šele, če se bo na dva dela razcepila tudi vojska, ki se za zdaj drži stran od političnega kotla. Če se bodo spopadi nadaljevali, je v petek opozoril načelnik glavnega štaba general Prajut Čanoča, bi lahko vse skupaj postalo sila nevarno, in to ne le v Bangkoku, temveč tudi v provincah, kjer se lahko neredi še toliko lažje izognejo nadzoru.