Tajske oblasti in skrajneži pristali na pogajanja

Malezijski premier Nadžib Razak je sporočil, da se bodo pogajanja začela v dveh tednih.

Objavljeno
28. februar 2013 11.22
THAILAND-SOUTH/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bangkok − Tajske oblasti in muslimanska uporniška skupina Narodna revolucionarna fronta (BRN) so podpisale sporazum, s katerim so se zavezale, da si bodo prizadevali za končanje spopadov, ki že devet let pretresajo jug države.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so predstavniki tajskih oblasti in uporniške skupine BRN sporazum podpisali v malezijski prestolnici Kuala Lumpur, le nekaj ur preden je v Malezijo pripotovala tajska premierka Jingluck Šinavatra. Ta se bo med srečanjem z malezijskim premierom Nadžibom Razakom med drugim pogovarjala tudi o napadih skrajnežev in možnosti, da bi Malezija gostila pogajanja med tajskimi oblastmi in uporniki.

Strokovnjaki po navedbah AFP sicer svarijo pred prevelikimi pričakovanji in prehitrem označevanju dogovora kot zgodovinskega. Opozarjajo namreč na razhajanja v vrstah skrajnežev ter pomanjkanje dejanskih zahtev in ljudi z dovolj avtoritete za pogajanja. Poleg tega še ni znano, ali se bodo pogajanjem s tajskimi oblastmi pridružile tudi ostale uporniške skupine.