Teroristi padajo, razkoli ostajajo

Demokrati tudi po odstranitvi Abu Bakra al Bagdadija še vedno dvomijo o zunanji politiki ameriškega predsednika. 
Fotografija: Podpolkovnik Alexander Vindman. Foto Afp
Odpri galerijo
Podpolkovnik Alexander Vindman. Foto Afp

New York – Celo obračun z morda najbolj nevarnim teroristom na svetu Abu Bakrom al Bagdadijem ni pomiril ogorčenih političnih razkolov v ZDA. Demokratski kongresniki nadaljujejo postopek za razrešitev republikanskega predsednika Donalda Trumpa.

Koliko predsednikovim nasprotnikom bo dovoljeno pričati o povsem primernem telefonskem klicu, ko pa je že vsakdo lahko prebral njegov prepis, se je na twitterju vprašal Trump. Demokratski kongresniki višajo tempo njegovega razreševanja zaradi prošnje ukrajinskim oblastem, naj začnejo preiskavo nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna, čigar sin je sedel v upravnem odboru enega od ukrajinskih proizvajalcev zemeljskega plina. Danes je bil na vrsti za pričanje v enem od odborov predstavniškega doma podpolkovnik Alexander Vindman, ki verjame, da Trumpov pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim 25. julija ni bil primeren.

Podpolkovnik Alexander Vindman. Foto Afp
Podpolkovnik Alexander Vindman. Foto Afp


Predsednik je dejal, da še ni slišal za veterana iraške vojne, Vindman, ki se ima za ameriškega domoljuba, pa je pomisleke takoj po pogovoru zaupal svetu za nacionalno varnost, v katerem deluje njegov brat dvojček. Poročal je tudi o razpravah veleposlanika ZDA pri EU Gordona Sondlanda z ministrom za energijo Rickom Perryjem, tedanjim svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom in predstavniki Ukrajine nekaj tednov pred tem. Zatrdil je, da je Sondland že tedaj zahteval ukrajinsko preiskavo ­družine Biden.
 

Obtožbe z vseh strani


Trump je nasprot­no poudaril izjavo ukrajinskih oblasti, da ni bilo pritiskov, poleg tega so zadržano vojaško pomoč izplačali,­ ne da bi v Kijevu začeli preiskovati Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja. Tega je Trumpov osebni odvetnik Rudy Giuliani obtožil prejema 900.000 dolarjev od podjetja Burisma za lobistične usluge, oče in stric Biden pa naj bi v minulih desetletjih na podoben način pridobila milijone. Trump je del telefonskega pogovora z Zelenskim posvetil tudi izginulemu strežniku demokratske stranke, kar kaže na njegovo prepričanje o široki demokratski zaroti proti njemu iz časov zadnje predvolilne kampanje.



Te domneve na pobudo pravosodnega ministrstva preiskuje tožilec John Durham, ki je preiskavo pred kratkim povišal v kriminalistično. Medtem je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi napovedala skorajšnje glasovanje o preiskavi razrešitve, potem ko je doslej za to le pooblastila nekatere kongresne odbore pod demokratskim vodstvom. Jezni republikanski kongresniki so minuli teden vkorakali na tajno sejo enega izmed teh odborov, senator Lindsey Graham pa pripravlja resolucijo z obsodbo neupoštevanja tradicionalnih standardov razreševanja.

Abu Bakr al Bagdadi je bil v soboto ubit na severozahodu Sirije. Foto Reuters 
Abu Bakr al Bagdadi je bil v soboto ubit na severozahodu Sirije. Foto Reuters 


Med prejšnjimi razreševanji je predsednikov odvetnik lahko prisostvoval zaslišanjem, zdaj pa je Trump obtožil svoje preiskovalce tajnosti in curljanja izbranih informacij. S tem argumentom je razložil odločitev, da demokratov ni obvestil o napadu na islamskega terorista Abu Bakra al Bagdadija. Zaradi poročanja o tem so na tapeti tudi nekateri mediji, ki podpirajo Trumpovo razrešitev, med njimi na prvem mestu Washington Post, ki je al Bagdadija v osmrtnici označil za asketskega verskega voditelja. V tem slogu bi lahko o Adolfu Hitlerju pisali kot o predanem slikarskem zanesenjaku, so poudarili kritiki.

Preberite še:

Komentarji: