Timošenkova jeseni morda v Nemčijo

Predstavniki EU in Ukrajine se dogovarjajo o zdravljenju nekdanje premierke v Nemčiji.

Objavljeno
18. junij 2013 21.52
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev – Nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko bi lahko še to jesen iz ukrajinskega zapora začasno premestili v nemško bolnišnico, kjer bi bila deležna ustreznega zdravljenja. Kot poroča britanski Guardian, pogajanja med predstavniki Evropske unije in ukrajinskih oblasti o morebitni premestitvi še potekajo.

Namestnik ukrajinskega glavnega tožilca Renat Kuzumin je sporočil, da je začasna premestitev Timošenkove v nemško bolnišnico mogoča. »Te možnosti zakon ne prepoveduje. Če bodo sprejete nekatere politične in pravne odločitve, je vse mogoče,« je povedal. Podrobnosti o pogojih njenega bivanja v Nemčiji ni hotel dati.

Timošenkova v Ukrajini prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, proti njej pa je vloženih več obtožnic zaradi domnevne utaje davkov, goljufije in vpletenosti v umor ukrajinskega politika. Zaradi zdravstvenih težav so jo v preteklih mesecih večkrat sprejeli v bolnišnico, sodišča pa so morala zaradi njene odsotnosti prestaviti obravnave.

»Zbrali smo dovolj dokazov, ki kažejo, da je bila Timošenkova vpletena v te zločine. Sojenje se bo začelo, ko bo okrevala in bodo zdravniki dovolili, da jo zaslišimo,« je še povedal Kuzmin.

Po poročanju Guardiana Timošenkova v preteklosti nad odhodom v Nemčijo ni bila navdušena, a bi si zdaj utegnila premisliti. Njena hči Evgenija je že sporočila, da bi bila z odhodom njene matere v Nemčijo zadovoljna. »Ta odločitev ni odvisna od nas, ampak le od ene osebe - [ukrajinskega premiera] Janukoviča. A če bo odločitev sprejeta, ne vidim smisla, da bi jo zavrnila, saj nujno potrebuje zdravljenje,« je povedala.