Timošenkovi kazen za nespoštovanje sodišče

Sodišče je nekdanjo premierko oglobilo, zato ker se znova ni udeležila zaslišanja.

Objavljeno
13. februar 2013 22.15
UKRAINE-VOTE-OPPOSITION-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev - Sodnica Oksana Carevič je danes nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, ki že prestaja zaporno kazen zaradi zlorabe oblasti, izrekla denarno kazen v višini 1700 evrov. Za ta ukrep se je odločila potem, ko se Timošenkova ni udeležila zaslišanja v primeru o njeni domnevni vpletenosti v umor ukrajinskega poslanca Jevgenija Šerbana. Kot trdi tožilstvo, naj bi umor naročila skupaj s prav tako nekdanji premerom Pavlom Lazarenkom.  

Po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Interfax-Ukraine je bilo danes v sodni dvorani prisotnih več deset predstavnikov opozicije. Po poročanju medijev, se je zaslišanje drugih prič kljub odsotnosti nekdanje premierke, ki ima hude težave z bolečinami v hrbtenici, nato nadaljevalo.

Kot smo v Delu že poročali, je bil poslanec vrhovne rade in direktor finančne korporacije Atol Jevgenij Šerban skupaj s svojo ženo ustreljen na letališču v Donecku na vzhodu Ukrajine, za kar je Timošenkova po trditvah generalnega državnega tožilca Viktorja Pšonka skupaj z nekdanjim premierjem Viktorjem Lazarenkom odštela kar 2,82 milijona dolarjev. »Šerban je prekrižal načrte, da bi Združeni energetski sistemi Ukrajine, ki jih je takrat vodila Timošenkova, postali edini trgovec s plinom v Donecku,« so del obtožnice objavili pri časopisu Kommersant-Ukrajina.

Timošenkovi že sodijo tudi zaradi domnevne finančne prevare med vodenjem Združenih energetskih sistemov, sojenje pa na sodišču v Harkovu poteka brez prisotnosti obdolženke; že lani so jo zaradi težav s hrbtenico iz zapora preselili v tamkajšnjo bolnišnico.