Timošenkovo bodo obtožili še v povezavi z umorom

Tožilstvo je zbralo dovolj dokazov, da lahko Timošenkovo obtožijo v zvezi z umorom, ki se je zgodil pred 16 leti.

Objavljeno
18. junij 2012 16.24
A supporter of jailed former Ukrainian Prime Minister and opposition leader Yulia Tymoshenko writes on her portrait at a hospital in Kharkiv, about 480 km (298 miles) east of Kiev, June 14, 2012. Olexander Tymoshenko, the husband of jailed Ukrainian opposition politician Yulia Tymoshenko accused President Viktor Yanukovich on Thursday of destroying justice in the former Soviet republic after Yanukovich linked his foe to a 16-year-old murder case. Tymoshenko was sentenced to seven years in prison last October on abuse-of-office charges. The European Union saw her case as an example of selective justice and has shelved an association agreement with Kiev over the issue. European Parliament members Rebecca Harms and Werner Schulz, both from German Green Party, visited Timoshenko at the Central Clinic for Railway Workers on Thursday. REUTERS/Vasily Fedosenko (UKRAINE - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Kijev − Namestnik ukrajinskega generalnega tožilca Renat Kumin je sporočil, da bodo nekdanjo ukrajinsko premierko in voditeljico oranžne revolucije Julijo Timošenko obtožili v zvezi z umorom nekega politika in poslovneža, ki se je zgodil pred 16 leti. Kot je v pogovoru za časnik Kommersant dejal Kuzmin, so namreč zbrali dovolj dokazov, podrobnosti pa ni pojasnil. Tožilstvo je pred tem sicer trdilo, da bo Timošenkova v omenjenem primeru sodelovala le kot priča.

Napovedana vložitev nove obtožnice je še povečala pritisk na Timošenkovo, ki so jo zaradi zlorabe položaja in oblasti pri podpisu plinske pogodbe z Rusijo oktobra lani obsodili na sedemletno zaporno kazen. Zaradi obsodbe je bil Kijev tarča številnih kritik, med drugim iz Bruslja, ki je prepričan, da je bil proces proti Timošenkovi politično motiviran, čeprav Ukrajina to vztrajno zanika. Proti Timošenkovi sicer poteka še en sodni proces, tokrat zaradi utaje davkov in poneverb v času, ko je vodila elektrodistribucijsko podjetje, in več kazenskih preiskav.