Tisoče kitajskih protestnikov proti onesnaževanju

Protestniki so eni od tovarn za pridelavo papirja preprečili, da bi odpadno vodo speljala v morje.

Objavljeno
28. julij 2012 18.14
CHINA-ENVIRONMENT/PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Šanghaj - Oblasti na vzhodu Kitajske so opustile projekt izgradnje vodovodne cevi, po kateri bi se v morje iztekale odpadne vode tovarne papirja. Za to so se odločile, ker so ulice obalnega mesta Qidong v provinci Jiangsu zavzeli protestniki, ki jih je zaskrbelo onesnaženje morja. Na Kitajskem se sicer okoljsko naravnani protesti kar vrstijo, Poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pred poslopjem regionalnih oblasti in na bližnjih ulicah Qidonga se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti projektu izgradnje prek 100 kilometrov dolge vodovodne cevi, po kateri bi tovarna papirja v mestu Nantong v morje spuščala odpadne vode.

Jezni protestniki so prevrnili dva avtomobila in oplenili prostore regionalnih oblasti. Iz pisarn so odnašali steklenice alkoholnih pijač in zavojčke cigaret - predmetov, ki naj bi jih kitajski uradniki pogosto prejemali kot podkupnine. Na prizorišče se je zato podala tudi policija, poroča STA.

Regionalne oblasti so nato prek televizije, radia, interneta in SMS sporočil napovedale dokončen umik projekta, povezanega z upravljanjem z odpadnimi vodami v tovarni papirja, ki pripada japonskemu podjetju Oji Paper. »Izgradnja cevovoda je bila preklicana,« je zbrano množico nagovoril župan Zhang Guohua.

Oji Paper je sicer zanikal onesnaževanje, saj da v prek 100 kilometrov dolgo vodovodno cev ne bi spuščali onesnažene, temveč prečiščeno vodo, ki bi ustrezala lokalnim okoljskim standardom. Zatrdili so še, da opustitev projekta ne bo vplivala na delo v tovarni, piše STA.

Prek cevovoda bi se lahko v za lokalne ribiče pomembno morje dnevno zlilo 150.000 ton odpadnih voda, je za Global Times dejal poznavalec projekta Gu Bin. Pojasnil je še, da so zaprosili za dovoljenje za protest, da pa jim ga oblasti niso izdale. Prav tako niso želele uslišati prošnje ljudi po objavi ocene okoljskih posledic projekta.

Kitajci so po poročanju STA v zadnjem obdobju vse bolj okoljsko osveščeni. O okolju neprijaznih projektih se javno govori vse pogosteje, prav onesnaževanje pa je pogost vzrok nemirov.