Tisočim brez elektrike zdaj grozijo še nizke temperature

Oblasti pred napovedanimi ohladitvami iščejo namestitve za več deset tisoč ljudi, ki so ostali brez ogrevanih domov.

Objavljeno
05. november 2012 10.31
Superstorm Sandy
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York - Več deset tisoč prebivalcem New Yorka, ki so zaradi orkana Sandy ostali brez elektrike, se bo moralo v prihodnjih dneh spopasti z novo težavo - nizkimi temperaturami. Newyorški župan Michael Bloomberg predvideva, da bo v naslednjih dneh svoja poškodovana ali neogrevana stanovanja moralo zapustiti med 30.000 in 40.000 ljudi. Ko bodo znova vzpostavili električni sistem, naj bi se število »brezdomcev« zmanjšalo na 20.000.

Newyorčani, ki so ostali na cesti, se lahko zatečejo v ogrevana zavetišča. Tistim, ki niso hoteli zapustiti svojih domov, kljub temu, da jih brez elektrike ne morejo ogrevati, so priskrbeli odeje. Župan Bloomberg vse someščane poziva, naj ne vztrajajo v mrzlih prostorih, saj bodo temperature padle tudi pod ničlo. »Lahko umrete od podhladitve. Lahko umrete v požaru, če ga zanetite s svečami ali pečmi. Če ne veste, kam iti, vstavite policista na ulici in ga vprašajte, kam lahko greste. Pomagali vam bodo,« je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP povedal Bloomberg.

Zaradi orkana Sandy, ki je severovzhodno obalo ZDA dosegel 29. oktobra, je brez elektrike ostalo 8,5 milijona ljudi. Še včeraj je bilo brez elektrike 1,9 milijona Američanov, največ v zveznih državah New York in New Jersey.

Še vedno brez goriva

Prebivalci imajo še vedno težave tudi s preskrbo z gorivom. New Jersey je uvedel sistem parnih in neparnih registrskih številk, kljub temu pa se pred črpalkami še vedno vijejo dolge kolone vozil. Oblasti sicer vztrajajo, da so razmere le nekoliko boljše. Guverner zvezen države New York je svoje rojake pozval, naj goriva ne kupujejo na rezervo, saj so nove zaloge že na poti.

Cena bencina je v ZDA krepko padla. Za galono (3,8 litra) goriva je treba odšteti 3,5 dolarja, pred dvema tednoma pa je cena skoraj dosegla štiri dolarje.

Zaradi pomanjkanja goriva bodo številni prebivalci New Yorka in New Jerseyja prisiljeni danes uporabiti javni prevoz, a tudi ta še ne deluje povsem normalno. Družba za javni prevoz v New Jerseyju NJ Transit je svoje uporabnike danes opozorila, da bo »trajalo še nekaj tednov pred popolno obnovo sistema«. Dotlej pa bodo organizirali izredne avtobusne prevoze. Oblastem v mestu New York je medtem že uspelo popraviti ključne linije podzemne železnice, ki povezujejo Manhattan z Blooklynom.

Haiti prosi za pomoč

Sandy, ki se je najprej razbesnela nad Karibskim morjem, nato pa svojo uničevalno pot nadaljevala po vzhodni obali Severne Amerike, je zahtevala več kot 200 življenj. V ZDA je umrlo vsaj 106 ljudi, 40 od njih v mestu New York, na Karibih pa je izgubilo življenje 69 ljudi.  

Najhuje je bilo na Haitiju, ki si še vedno ni opomogel od smrtonosnega potresa leta 2010. Haitijska vlada, ki jo vodi Laurent Lamothe, je zato včeraj mednarodno skupnost pozvala k pomoči. Sandy je namreč 24. oktobra na jugu države uničila 70 odstotkov pridelka in povzročila množični pogin živine. Po podatkih Združenih narodov je prizadela kar 1,6 milijona tamkajšnjih prebivalcev. Več tisočim ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo, pa zdaj grozi še izbruh kolere.