Tožilstvo za morilca Politkovske zahteva dosmrtni zapor

Sodišče bo kazen obsojeni peterici predvidoma izreko 9. junija.

Objavljeno
27. maj 2014 21.49
Ana Politkovska
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva - Potem ko je sodišče v Moskvi v torek peterico obtoženih spoznalo za krive organizacije in izvedbe umora ruske novinarke Ane Politkovske leta 2006, je tožilstvo danes za dva zahtevalo dosmrtno ječo, za ostale tri pa dolgoletne zaporne kazni. Sodišče jim bo kazen predvidoma izreko 9. junija, piše STA.

48-letna novinarka časnika Ruska Gazeta, znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina in še posebej do vojne v Čečeniji, je bila ustreljena 7. oktobra 2006 na hodniku stanovanjskega bloka v Moskvi, v katerem je živela.

Sodišče je v torek štiri od obtoženih spoznalo za krive organizacije umora, petega pa izvedbe. Med obsojenci je čečenski podjetnik in zloglasen zločinec Lom Ali Gajtukajev, ki je umor pripravil s pomočjo treh nečakov - Rustama, ki je umor izvedel, ter Ibragima in Džabraila Mahmudova. Obsojen je tudi nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov.

Džabrailu in Ibragimu Mahmudovu ter Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a so bili leta 2009 na prvem sojenju oproščeni. Vrhovno sodišče je nato razsodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje, ki se začelo lansko poletje.

Tožilstvo je dosmrtni zapor, najvišjo možno kazen, v skladu s pričakovanji danes zahtevalo za domnevnega organizatorja umora in pa za tistega, ki je dejansko streljal na novinarko. Za preostale tri je zahtevalo 15, 19 in 22 let zapora. Obramba je po drugi strani zaradi pomanjkanja dokazov zahtevala oprostilne sodbe.

Osem let po odmevnem zločinu pa ostaja še vedno brez odgovora vprašanje, kdo je umor pravzaprav naročil in družina Politkovske je razočarana, da sojenje ni pripeljalo bližje k osebi, ki stoji za umorom, še poroča STA.