Tožilstvo za Sanaderja zahteva 15 let zapora

Hrvaško tožilstvo je za nekdanjega hrvaškga premiera v primerih Hypo in Ina-Mol zahtevalo najvišjo možno kazen.

Objavljeno
14. november 2012 17.48
cropix/Sudjenje FIMI media
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Hrvaško tožilstvo je danes v sklepni besedi na sojenju nekdanjemu hrvaškem premieru Ivu Sanaderju v primerih Hypo in Ina-Mol, v katerih ga bremenijo vojnega dobičkarstva ter prejemanja nezakonite provizije in podkupnine, zahtevalo 15 let zapora, kar je najvišja možno kazen, piše Slovenska tiskovna agencija. Kot smo na Delu že poročali, je Sanader vse navedbe v obtožnici zanikal.

Namestnica direktorja Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Tamara Laptoš je po pisanju STA poudarila, da so med sojenjem nedvoumno dokazali, da je nekdanji premier zlorabil položaj in pooblastila ter prejel podkupnino. Zato je tožilstvo zanj zahtevalo 15 let zapora ter vrnitev nezakonito pridobljenega premoženja.

Laptaševa je nadaljevala, da je Sanader kot pomočnik hrvaškega zunanjega ministra storil kaznivo dejanja vojnega dobičkarstva, ker je v pogajanjih o posojilu za hrvaško diplomacijo v letih 1994 in 1995 od banke Hypo Alpe Adria prejel pol milijona evrov provizije, piše STA.

Kot je poudarila, je bil Sanader tudi glavni pogajalec s to banko z avstrijske Koroške, osebno pa se je okoristil v času vojne na Hrvaškem, ko je država težko prišla do tujih posojil, polovico letnega državnega proračuna pa je porabila za obrambo.

Da je Sanader mislil zgolj nase in zanemarjal nacionalne interese, je zatrdila tudi tožilka Vanja Marušić, ki je pojasnila zahteve tožilstva glede obtožb proti bivšemu premieru zaradi sprejetja desetih milijonov evrov v zameno za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški energetski družbi Ina madžarskem partnerju Molu.

Marušićeva je povedala, da je Sanader osebno zahteval podkupnino od predsednika uprave Mola Zsolta Hernadija, nato pa prosil prijatelja Roberta Ježića, naj organizira nakazilo na račun Ježićevega švicarskega podjetja Xenoplast. Ježić je bil sicer ključna priča tožilstva in je med drugim povedal, da je bilo izplačilo podkupnine mišljeno v dveh obrokih. Drugi obrok je menda nakazali na račun Sanaderjevega brata Flavia, ki živi v Švici.

Tožilstvo je kot neprepričljive in protislovne ocenilo trditve Sanaderja in njegove obrambe, da je denar na račun Xenoplasta nakazal ruski podjetnik Mihail Gucerijev zaradi Ježićevega lobiranja za projekt Družba Adria, dodaja STA. Pojasnilo je tudi, zakaj ne držijo Sanaderjeve ocene, da ga je Ježić lažno obremenil, da bi se sam izognil zaporu.

Za četrtek so po pisanju STA sicer predvidene sklepne besede Sanaderjeve obrambe, prvo nepravnomočno sodbo proti nekdanjemu hrvaškemu premieru in predsedniku HDZ pa je moč pričakovati v petek.