Trajekt s 335 potniki na krovu prispel v pristanišče

Trajekt je bil na poti iz nemškega Kiela v litvansko obmorsko mesto Klajpeda ko je prišlo do odpovedi motorja.
Fotografija: Trajekt Regina Seaways FOTO: AP
Odpri galerijo
Trajekt Regina Seaways FOTO: AP

Litovski koordinacijski center pomorske reševalne službe je prejel sporočilo, da je okoli 13.40 ure na trajektu Regina Seaways s 335 osebami na krovu po odpovedi motorja odjeknila eksplozija, ki je povzročila požar. Trajekt je potoval iz nemškega Kiela v litovsko obmorsko mesto Klajpeda.

Preplah glede požara je bil preuranjen, saj je odpoved motorja povzročila dim, ki je aktiviral protipožarni sistem, zaradi česar so nemudoma izdali klic na pomoč.

Trajekt je ob spremstvu mornarice že prispel v pristanišče v Litvi. Posadki je namreč po štirih urah uspelo zagnati motor.

Litovski premier Saulius Skvernelis je po izdaji klica na pomoč ministru za nacionalno varnost Raimundasu Karoblisu ukazal, da vključi vse potrebne sile v reševalno operacijo trajekta v Baltskem morju ter da mora biti javnost o vsem obveščena.

»Predsednik vlade je obveščen o incidentu in se je že slišal z ministrom za nacionalno varnost. Premier je dejal, da mora javnost prejeti vse informacije, reševalna operacija pa mora vključevati vse potrebne sile z vseh državnih služb,« je povedal tiskovni predstavnik premierja.

Kot je povedal poveljnik litovskih letalskih sil Dainius Gušas, so na ladji že poskušali pogasiti ogenj, potnike pa so odpeljali na varno. Dežurna ladja mornarice Skalvis je bila nemudoma poslana na morje, še nekatere druge ladje pa so bile v pripravljenosti na morebitno posredovanje. O poškodovanih ne poročajo.

»Na trajektu je 294 potnikov in 42 članov posadke,« je povedal Audrius Vitkauskas z oddelka za civilno in vojaško sodelovanje. Lokacija trajekta je bila v bližini danskega otoka Bornholm.

29. septembra 1994 je pri potopu trajekta v Baltskem morju umrlo 852 ljudi.

Komentarji: