Trojka: Grčija mora takoj odpustiti več tisoč javnih uslužbencev

V Atenah nameravajo od trojke izterjati več časa, ki ga potrebujejo za odločitev, katere javne uslužbence odpustiti.

Objavljeno
10. junij 2013 18.50
EUROPE-PROTESTS/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Atene − Mednarodni posojilodajalci so danes ob prihodu v Atene grško vlado pozvali, naj do konca leta odpustiti 4000 javnih uslužbencev, piše grški časnik Katimerini, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija

V Atenah so sicer odločeni, da od trojke izterjajo več časa, ki ga menda potrebujejo za odločitev, katere javne uslužbence odpustiti. Država je namreč ravno v postopku združevanja in ukinjanja določenih javnih organizacij.

Na dnevnem redu predstavnikov grške vlade in trojke so tudi znižanje davka na dodano vrednost v sektorju prehrambenih storitev, dodaja STA. Grška vlada namreč vztraja, da ga je treba v času turistične sezone v restavracijah znižati s 23 na 13 odstotkov, trojka pa je proti, ker jo skrbi padec prodaje restavracij.

Kot so pojasnili predstavniki grškega finančnega ministrstva, bo revizija finančnega in gospodarskega položaja Grčije, ki se je začela danes, trajala nekaj dni, od nje pa je odvisna sprostitev nove tranše finančne pomoči, težke 3,3 milijarde evrov.

IMF je v poročilu o reševanju Grčije v četrtek priznal napake, ki so privedle do globlje recesije v tej državi in do višje stopnje brezposelnosti. IMF je ocenil, da je skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko s prisilnimi varčevalnimi ukrepi poslabšal položaj te ranljive evrske države.