Trst prizorišče nočne neofašistične patrulje

Akciji italijanske skrajno desne zunajparlamentarne stranke Forza Nuova na tržaški železniški postaji sledijo ostri odzivi, na drugi strani molk.
Fotografija: Forza Nuova se je lani prvič prebila v tržaški mestni svet po zaslugi nekdanjega boksarskega prvaka Fabia Tuiacha. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Forza Nuova se je lani prvič prebila v tržaški mestni svet po zaslugi nekdanjega boksarskega prvaka Fabia Tuiacha. FOTO: Youtube

Trst je bil minuli petek prizorišče t. i. ronde di Forza Nuova, v prevodu patrulje Nove sile, ki se definira za aktivistično skupino istoimenske stranke, v tisku pa ji dodajajo oznako neofašistične militantne skupine. Ultradesničarski fenomen izpred domačega praga, ki na videz ni oddaljen od pravnega reda demokratične države, razdvaja tako tržaško kot širšo italijansko javnost.

Stranka Forza Nuova, ki je na letošnjih volitvah ostala izven italijanskega parlamenta, je sicer mišice že velikokrat kazala drugod po Italiji, tudi dobesedno, saj je njen član, ki je vse prej kot anonimen, nekdanji italijanski boksarski prvak v težki kategoriji Fabio Tuiach, s pomočjo katerega se je Forza Nuova lani prvič prebila v tržaški mestni svet.

 

»Sprehod« patrulje


Mimoidoči na območju tržaške železniške postaje so bili po pisanju Il Piccola priče pohoda deseterice njihovih pripadnikov, nekaterih uniformiranih v rdečih brezrokavnikih, ki so se po lastnih besedah, kasneje objavljenih na družbenih omrežjih, za akcijo odločili zaradi namigov, da se na tem območju dogaja prostitucija mladoletnic: mladih Tržačank, ki naj bi se za nekaj evrov prodajale črnim migrantom, neprimerno starejšim od njih. Kot so dodali, so na območju zaznali temnopolte osebe, te so se, ko so jih opazile, pognale v beg. Po besedah koordinatorja Forze nuove Denisa Conteja je bil to le prvi »sprehod« patrulje. »Doslej smo se omejevali na avtobuse, zdaj bomo prižgali reflektor, ki bo osvetlil razkroj, v primeru potrebe pa klicali policijo.«

Klicali policijo? Da, to je osrednja razlika med njimi ali, denimo, našo Štajersko vardo. Neofašistične patrulje so neoborožene, deklarirajo se za aktiviste, ki pomagajo ohranjati red. Ob pogledu na fotografijo Šiškove skupine, ki je objavljena tudi na Piccolovem portalu, je italijanski bralec, denimo, v komentarju zapisal: »Tega se prestrašiš!!!! Ne pa naši ubogi prostovoljci z desne, ki jim tukaj neupravičeno pravijo patrulje... Opazite razliko!!!???«



A Forzo Nuovo zanima red s pozicije lastne stranke, ostali v tem vidijo prevzemanje funkcij državnega nadzora in sredstvo vzpostavljanja klime strahu in razgrevanja napetosti v družbi. Njenim akcijam Forze Nuove po Italiji, od severa do Sicilije, je sicer v minulih letih sledilo na stotine obtožb o nasilju. L'Espresso jih je zgolj za obdobje med letoma 2011 in 2016 navedel vsaj 240.
 

Ostri odzivi in tišina


Odzivi politike na tržaški dogodek so bili mešani ali jih sploh ni bilo. Pierpaolo Roberti, v čigar pristojnost sodi lokalna policija – notranje ministrstvo sicer vodi minister Matteo Salvini iz desne Lige –, je akcijo podprl in ob tem izjavil, da morajo tovrstne akcije slediti okvirju zakona o prostovoljcih na področju varnosti, nasprotno so jo kot nezakonito označili v sindikatu Silip Cgil, ki zastopa policiste. Na prefekturi in kvesturi so molčali, župan Trsta Roberto Dipiazza je izjavil, da tovrstnih akcij ne podpira, a da jih razume.

Ostro se je odzvalo Vsedržavno združenje partizanov Italije v Trstu, ki je patruljo obtožilo obnavljanja škvadrizma iz časov vzpona Mussolinijevega fašizma, obsodila pa jo je tudi katoliška cerkev. Ettore Malnati, desna roka tržaškega škofa Giampaola Crepaldija, je izjavil, da ne želi vrnitve k režimom iz preteklosti, ki so zastrupili svoboden in demokratičen način življenja, »Potrebno je ragirati. Če bomo tiho, bodo ti z nami storili, kar se jim bo zahotelo. V Evropi smo priča obnovi ksenofobije in rasizma, potrebno je biti pozoren in na to opozarjati brez strahu,« je povedal.

Forza Nuova je že napovedala tudi »patruljiranje« po naravnem parku v dolini Glinščice ob meji s Slovenijo, ki jo imajo za migrantska vrata na balkanski migranstki poti. Kjer, kot pravijo, ljudje jedo in spijo po gozdovih, kar odražajo odpadki, ki ostajajo za njimi. Župan tamkajšne Doline Sandy Klun, ki pripada levemu centru, se je po včerajšnjem pisanju Il Piccola odzval z napovedjo, da bo, če se bodo pojavili, poklical prave policiste. »Edine, ki so kompetentni za nadzor tega območja. Če se bodo pojavili zgolj zaradi sprehoda, ne bo težav, če bodo izkazali drugačne namene, bom takoj obvestil karabinjerje in policiste.« Pripadnike Forze Nuove je pozval k drugačnemu prostovoljstvu v dolini Glinščice. »Če želijo biti koristni, si lahko nadenejo rokavice in se v lotijo čiščenja odpadkov«.

Komentarji: