Trump s tvitanjem potopil borzne indekse

Ameriškim podjetjem, ki izdelke proizvajajo na Kitajskem, je na Twitterju naročil, naj poiščejo alternativno rešitev.
Fotografija: Kako namerava Trump izvršiti najnovejši ukaz, v seriji zapisov ni pojasnil. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Kako namerava Trump izvršiti najnovejši ukaz, v seriji zapisov ni pojasnil. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

Večina indeksov na evropskih borzah je danes zabeležila padce, sledijo pa jih tudi indeksi na Wall Streetu. Za slabo voljo je poskrbel predsednik ZDA Donald Trump, ki je v prek Twitterja napadel Kitajsko in napovedal hiter odziv na napoved Pekinga o novih carinah. Padle so tudi cene nafte, v primerjavi z dolarjem pa se je okrepil evro.

Trgovanje na borznem parketu je danes narekovalo novo poglavje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Peking je namreč napovedal nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev vreden ameriški uvoz v državo, ki jih bo uvedla v dveh fazah, 1. septembra in 15. decembra.

Na napoved Kitajcev se je prek družbenega omrežja odzval predsednik ZDA Trump, ki je napovedal hiter odziv, ameriškim podjetjem, ki izdelke proizvajajo na Kitajskem, pa naročil, naj najdejo alternativno rešitev. Kako namerava izvršiti ta ukaz, Trump v seriji zapisov ni pojasnil, poročajo tuje agencije.


 

Trgovinska vojna zasenčila zasedanje guvernerjev centralnih bank


Trgovinska vojna med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma je zasenčila zasedanje guvernerjev centralnih bank v Jackson Holu, kjer je prvi mož ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell opozoril na tveganja trgovinskih napetosti za svetovno gospodarstvo. Kot je dejal v težko pričakovanem nagovoru, Fed nima priročnika za soočanje s temi tveganji.

Trump sicer ni pozabil na dogajanje v Wyomingu in zapisal, da Fed za ZDA ni storil še nič koristnega, ob tem pa se je še vprašal, ali je »večji sovražnik« Američanov Powell ali kitajski predsednik Xi Jinping.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je trgovanje končal 1,15 odstotka pod izhodiščem. V Frankfurtu je indeks DAX prav tako izgubil 1,15 odstotka vrednosti, v Parizu pa indeks CAC 40 za 1,14 odstotka.

Nekoliko blažji padec je zabeležil FTSE 100 v Londonu, ki je končal 0,47 odstotka nižje kot v četrtek. V Zürichu je indeks SMI padel za 0,62 odstotka. Pod gladino sta se spustila tudi indeks ATX na Dunaju in FTSE Mib v Milanu. Prvi je v primerjavi s četrtkom izgubil 1,13 odstotka, drugi pa 1,65 odstotka.


 

Evro se krepi, nafta krepko ceni


Podobno smer imajo tudi indeksi na newyorških borzah, kjer je industrijski indeks Dow Jones približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,77 odstotka nižji ravni kot v četrtek. Širši indeks SP 500 je doslej izgubil 1,69 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 2,22-odstotni padec.

Tečaj evra v primerjavi z dolarjem pridobiva na vrednosti. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1146 dolarja, kar je 0,58 odstotka nad izhodiščem. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1065 dolarja (v četrtek pri 1,1083 dolarja).

Krepko se je pocenila tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 53,66 dolarja, kar je 1,69 odstotka oz. 3,05 odstotka manj kot v četrtek. V Londonu pa so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,18 dolarja oz. 1,97 odstotka na 58,74 dolarja za sod.

Komentarji: