Trump svari, da bo Biden uničil ameriške sanje

Polovico govora je namenil poudarjanju dosežkov svoje vladavine, drugo pa napadom na demokrate in njihovega kandidata Josepha Bidna.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump je pred Belo hišo sprejel predsedniško nominacijo republikanske stranke. FOTO: Saul Loeb/Afp
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump je pred Belo hišo sprejel predsedniško nominacijo republikanske stranke. FOTO: Saul Loeb/Afp

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek zvečer v govoru pred Belo hišo v okviru nacionalne konvencije republikanske stranke sprejel predsedniško nominacijo. V svojem govoru na konvenciji opozoril, da bo njegov izzivalec demokrat Joe Biden porušil ameriške sanje, če bo novembra na predsedniških volitvah osvojil Belo hišo. »Te volitve bodo odločile, ali bomo rešili ameriške sanje ali pa bomo dopustili, da socialistični program ruši našo usodo,« je povedal.

Trump in republikanci so v štirih dneh konvencije do četrtka, ko je predsednik sprejel nominacijo stranke za novi mandat, Američanom opisovali temno prihodnost v primeru Bidnove zmage in ironično opisovali to, kar se pravkar dogaja – gospodarsko nazadovanje, visoka brezposelnost, nasilje na ulicah in umiranje zaradi koronavirusa.
 

Dežela veličine


Zadnji dan konvencije, ki je tehnično potekala iz Charlotta v Severni Karolini, dejansko pa tako kot prejšnji teden demokratska virtualno iz različnih delov ZDA s posnetimi govori ali govori v neposrednem prenosu, je imel naslovno temo Dežela veličine. 

FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters


Trump je svojega nasprotnika upodobil kot »uničevalca ameriške veličine«. Kot poroča BBC, je napovedal da bodo demokrati spodbudili anarhiste k nasilju v ameriških mestih. Ameriški predsednik je sinoči volilce nagovoril, naj ga obdržijo v funkciji še nadaljna štiri leta in obljubil, da bo zajezil pandemijo koronavirusa, ki je opustošila ameriško gospodarstvo, in umiril nemire, ki jih je sprožilo policijsko nasilje nad temnopoltimi.

Koronavirusa, zaradi katerega je v ZDA doslej umrlo več kot 180.000 ljudi, kar je največ na svetu, niso veliko omenjali. Trump ga je znova imenoval »kitajski virus« in zagotovil, da bi bilo žrtev veliko več, če bi bil predsednik Biden.

Le predsednikova hči Ivanka Trump je priznala velik davek virusa, izrazila priznanje zdravstvenim delavcem, sožalje žrtvam in sorodnikom ter zagotovila, da je oče trpel vsak dan ob spremljanju števila umrlih. Dejala je, da Amerika potrebuje »velikega bojevnika« v Beli hiši še štiri leta. Washington ga ni spremenil kot spreminja politike, ampak je Trump spremenil Washington, je zagotovila. Bidna je opredelila kot »prazno posodo, ki dela, kar zahtevajo mediji in levica, Trump pa ne izdaja svojih prepričanj za dobrikanje eliti«.

Ivanka Trump. FOTO: Brendan Smialowski/Afp
Ivanka Trump. FOTO: Brendan Smialowski/Afp


Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani je opisoval mesto, v katerem vladajo neznosne razmere in kriminal ter umiranje na vsakem koraku. »Ne smemo dovoliti, da demokrati naredijo Ameriki to, kar so naredili New Yorku,« je dejal na presenečenje svojih someščanov.
 

Prihaja ena ostrejših kampanj


Glavni zvezdnik večera Trump je uvodoma omenil orkan Lauro, ki je v četrtek zjutraj udaril ob obalo Louisiane, koronavirus pa proti koncu dolgega govora, v katerem je nanizal svoje uspehe, grožnje demokratov in slavospeve največji državi na svetu ZDA, ki jo demokrati zaničujejo.

Demokrate je še obtožil, da nimajo pomislekov s prekinitvijo otroškega bitja srca v devetem mesecu nosečnosti. Okrcal jih je tudi, da med recitiranjem prisege zvestobe zastavi na konvenciji niso omenjali boga.

Trump je govor v Rožnem vrtu Bele hiše pred okrog 1800 povabljenimi, ki so ga brez maske ali medsebojne razdalje prekinjali z vzkliki »še štiri leta«, bral s telepromterja. Govor so skušali motiti protestniki, ki so ulico stran od Bele hiše navijali glasno glasbo, na koncu pa je vse preglasil veličasten in verjetno nezakonit ognjemet, podoben tistemu za dan neodvisnosti. 

FOTO: Jose Luis Magana Afp
FOTO: Jose Luis Magana Afp


Zaključek republikanske konvencije napoveduje desettedenski boj do volitev 3. novembra, mediji pa napovedujejo, da naj bi bila prihajajoča kampanja ena najostrejših doslej. Naslednji velik dogodek bo konec septembra, ko bo prvo od skupaj treh televizijskih soočenj predsedniških kandidatov.

Preberite še:

Komentarji: