Tudi na kriznem vrhu v Bratislavi o privatizaciji v Sloveniji

Predsedniki držav članic EU so se pogovarjali o vlogi novih držav članic Unije pri ponovnem zagonu gospodarske rasti.

Objavljeno
13. junij 2013 21.36
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Bratislava – Gospodarska kriza in rešitve za njeno premagovanje so bile osrednja tema pogovorov 20 predsednikov srednjeevropskih držav na vrhu v Bratislavi, ki se ga je udeležil tudi predsednik Slovenije Borut Pahor.

Predsedniki držav članic EU in predsednik Hrvaške so se pogovarjali o vlogi novih držav članic Unije pri ponovnem zagonu gospodarske rasti. Gostitelj, slovaški predsednik Ivan Gašparovič, je na začetku predstavil kolegom namen srečanja. »Moto vrha predsednikov, strategije rasti v okrevanju po krizi, je bil izbran premišljeno. Že pet let se borimo s posledicami finančne in dolžniške krize, ki so prizadele vso Evropo, ne glede na politično geografijo naše celine. Veliko dela je bilo že opravljenega, vendar nas čakajo še ukrepi, ki bodo zagotovili, da bo zmaga nad krizo nepovratna. Kako uspešni smo bili pri tem v regiji od Baltika do Jadrana? Kaj bi lahko naredili bolje? Kakšne so sinergije med državami članicami in nečlanicami EU? Kako lahko obnovimo upanje in zaupanje naših državljanov v sistem, ki gre skozi zelo zapleten notranji razvoj?« je goste vprašal Gašparovič.

Že v sredo popoldne in danes so potekali številna dvostranska srečanja in skupinske razprave. Predsednik republike Borut Pahor se je ločeno sestal s predsednikom Češke Milošem Zemanom, ki ga je med drugim zanimala napovedana privatizacija v Sloveniji. Češke investicije so v Sloveniji dobrodošle, mu je povedal Pahor in se pozanimal o češki izkušnji s privatizacijo, predvsem bank. Pahor se je sestal tudi s predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem, predsednikom Republike Bolgarije Rosenom Plevneliem in poljskim predsednikom Bronisławom Komorowskim.

V Bratislavi so se zbrali predsedniki Slovenije, Slovaške, Avstrije, Romunije, Črne gore, Estonije, Makedonije, Litve, Hrvaške, Ukrajine, Poljske, Latvije, Bolgarije, Moldavije, Madžarske, Albanije, Češke, Srbije, Kosova in predsednik predsedstva BiH. Prišel je tudi predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy. Da bi se izognili diplomatskim zapletom – Slovaška je ena od petih držav članic EU, ki še niso priznale Kosova –, so predsedniki v dvoranah razpravljali brez sicer običajne navzočnosti zastav in drugih državnih simbolov.