Tudi zvezna država Maine Trumpu onemogočila kandidaturo na volitvah

Zaradi napada njegovih podpornikov na kongres Trumpa skušajo blokirati tudi volivci drugih zveznih držav, vendar so sodišča nekaj takih že zavrnila.
Fotografija: Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Eduardo Munoz Alvarez/AFP
Odpri galerijo
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Eduardo Munoz Alvarez/AFP

Državna sekretarka zvezne države Maine Shenna Bellows je v četrtek sklenila, da je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump kršil 14. amandma k ustavi, zato mu je onemogočila uvrstitev na glasovnice za volitve predsedniškega kandidata republikanske stranke, poročajo ameriški mediji.

image_alt
Sodba vrhovnega sodišča v Koloradu dregnila v jedro državništva

Po Koloradu je to že druga ameriška zvezna država, kjer Trump ne sme nastopiti na predsedniških volitvah, vendar pa se to lahko še spremeni po njegovi pritožbi.

»Napad na zvezni kongres 6. januarja 2021 se je zgodil v imenu Trumpa, z njegovo vednostjo in podporo. Ustava ne dopušča napada na temelje naše vlade in zakoni zvezne države Maine mi nalagajo, da ukrepam,« je po pritožbi skupine volivcev  iz te države ugotovila najvišja volilna uradnica Maina.

»Tega sklepa nisem sprejela zlahka. Zavedam se, da še noben državni sekretar predsedniškemu kandidatu ni preprečil dostopa do volitev na podlagi 14. amandmaja. Prav tako pa se zavedam, da noben predsedniški kandidat še nikoli ni sodeloval pri uporu,« je sporočila Shenna Bellows, sicer demokratka.

Republikanci in Trumpov volilni štab so ukrep nemudoma označili za pristranski. Trumpov protikandidat v boju za republikansko nominacijo Ron DeSantis pa je posvaril, da je odločitev nevarna, ker bi lahko zdaj republikanski državni sekretarji onemogočili dostop do glasovnic tudi demokratu Joeju Bidnu.

V Koloradu je vrhovno sodišče v začetku meseca ugotovilo, da Trump ne sme na volitve zaradi kršenja ustave. FOTO: Scott Morgan/Reuters
V Koloradu je vrhovno sodišče v začetku meseca ugotovilo, da Trump ne sme na volitve zaradi kršenja ustave. FOTO: Scott Morgan/Reuters

Trumpov volilni štab je odločitev Shenne Bellows označil za poskus kraje volitev in odvzem volilne pravice Američanom. Državno sekretarko je opisal kot zagrizeno levičarko, ki podpira Bidna.

»Ti strankarski poskusi vmešavanja v volitve so sovražni napad na ameriško demokracijo. Demokrati izkoriščajo vladne ustanove, da bi se obdržali na oblasti,« je izjavil tiskovni predstavnik Trumpovega volilnega štaba Steven Cheung in napovedal pritožbo.

Strankarske volitve predsedniških kandidatov v Koloradu in Mainu bodo 5. marca.

V Koloradu je vrhovno sodišče v začetku meseca ugotovilo, da Trump ne sme na volitve zaradi kršenja ustave. Omenjeni 14. amandma k ustavi je bil sprejet po državljanski vojni in državnim uradnikom, ki so se udeležili vstaje ali upora, prepoveduje izvolitev na položaje.

Trumpov volilni štab se je na odločitev v Koloradu pritožil na zvezno vrhovno sodišče, po sodni poti pa bo skušal odpraviti tudi odločitev državne sekretarke Maina.

Zaradi napada njegovih podpornikov na kongres Trumpa skušajo blokirati tudi volivci drugih zveznih držav, vendar so sodišča nekaj takih poskusov že zavrnila. Od dosedanjih je odprta le še tožba v Oregonu, vendar je mogoče, da bodo vložene še druge.

Preberite še:

Komentarji: