Tunizija nekdanjega libijskega premiera izročila domovini

Izročitev Bagdadija Mahmudija, ki ga v Tripoliju čaka sojenje, je zanetila spor med tunizijskim predsednikom in premierom.

ned, 24.06.2012, 18:24

Tunis, Tripoli - Tiskovni predstavnik tunizijskega premiera Hamadija Džebalija je sporočil, da so zgodaj zjutraj nekdanjega libijskega premiera Bagdadija Mahmudija izročili domovini. Mahmudiju bodo v Libiji sodili zaradi sodelovanja z režimom padlega Moamerja Gadafija. »Mahmudi je v Tripoliju in smo ga že premestili v zapor,« je za Reuters povedal libijski obrambni minister.

Današnja izročitev Libiji je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zanetila spor med tunizijskim premierom in predsednikom. Kot so sporočili iz predsedniškega kabineta, Moncef Marzuki namreč ni podpisal nikakršnega dokumenta o izročitvi Mahmudija. »Ta odločitev bo imela posledice za odnose med predsednikom in vlado,« so še sporočili iz kabineta.

Mahmudi, ki je izročitvi nasprotoval tudi z gladovno stavko, je kot premier služil od leta 2006, nekaj dni pred padcem Tripolija avgusta lani pa je iz nemirne države pobegnil. Tunizijske oblasti so ga prijele na meji med Tunizijo in Alžirijo.

Kot poroča Reuters, bi lahko njegova izročitev postavila zgled tudi drugim državam, kamor so se zatekli nekdanji člani in privrženci Gadafijevega režima. Prehodna libijska vlada sojenje ljudem, kot sta Mahmudi in Gadafijev sin Saif al Islam, sicer vidi kot vprašanje nacionalnega ponosa in napredka v državi. A mednarodne človekoljubne organizacije dvomijo, da bo libijski pravosodni sistem zadostil merilom mednarodnega prava, zato Tripoli pozivajo, naj obtožene preda mednarodnemu kazenskemu sodišču.

Povezane novice

Tunizijsko sodišče oprostilo nekdanjega libijskega premiera
14. februar ob 16:30
Bagdadi al Mahmudi je bil obtožen zaradi nezakonitega vstopa v državo. Tripoli še vedno zahteva njegovo izročitev.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se