Tunizija nekdanjega libijskega premiera izročila domovini

Izročitev Bagdadija Mahmudija, ki ga v Tripoliju čaka sojenje, je zanetila spor med tunizijskim predsednikom in premierom.

Objavljeno
24. junij 2012 20.24
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tunis, Tripoli - Tiskovni predstavnik tunizijskega premiera Hamadija Džebalija je sporočil, da so zgodaj zjutraj nekdanjega libijskega premiera Bagdadija Mahmudija izročili domovini. Mahmudiju bodo v Libiji sodili zaradi sodelovanja z režimom padlega Moamerja Gadafija. »Mahmudi je v Tripoliju in smo ga že premestili v zapor,« je za Reuters povedal libijski obrambni minister.

Današnja izročitev Libiji je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zanetila spor med tunizijskim premierom in predsednikom. Kot so sporočili iz predsedniškega kabineta, Moncef Marzuki namreč ni podpisal nikakršnega dokumenta o izročitvi Mahmudija. »Ta odločitev bo imela posledice za odnose med predsednikom in vlado,« so še sporočili iz kabineta.

Mahmudi, ki je izročitvi nasprotoval tudi z gladovno stavko, je kot premier služil od leta 2006, nekaj dni pred padcem Tripolija avgusta lani pa je iz nemirne države pobegnil. Tunizijske oblasti so ga prijele na meji med Tunizijo in Alžirijo.

Kot poroča Reuters, bi lahko njegova izročitev postavila zgled tudi drugim državam, kamor so se zatekli nekdanji člani in privrženci Gadafijevega režima. Prehodna libijska vlada sojenje ljudem, kot sta Mahmudi in Gadafijev sin Saif al Islam, sicer vidi kot vprašanje nacionalnega ponosa in napredka v državi. A mednarodne človekoljubne organizacije dvomijo, da bo libijski pravosodni sistem zadostil merilom mednarodnega prava, zato Tripoli pozivajo, naj obtožene preda mednarodnemu kazenskemu sodišču.