Turčija zavrača izročitev obsojenega Hašemija

Turški premier tudi meni, da nekdanji iraški podpredsednik ni mogel biti vpleten v zločine, za katere je bil obsojen.

Objavljeno
11. september 2012 13.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bagdad/Ankara - Turčija je danes zavrnila možnost, da bi izročila nekdanjega iraškega podpredsednika Tarika al Hašemija, ki ga je iraško sodišče v odsotnosti obsodilo na smrt. »Gostili bomo Hašemija, dokler bo želel ostati v Turčiji. Ne bomo ga izročili,« je na novinarski konferenci v Ankari poudaril turški premier Recep Tayyip Erdogan.

Turški premier je izrazil tudi prepričanje, da Hašemi, ki je med vojno v Iraku izgubil številne svojce, nikakor ni mogel biti vpleten v zločine, za katere je bil obsojen, piše Slovenska tiskovna agencija.

Iraško sodišče je v nedeljo nekdanjega iraškega podpredsednika zaradi odgovornosti za umor odvetnika in generala obsodilo na usmrtitev z obešanjem. Sodba je bila izrečena v odsotnosti, saj Hašemi vse od izdaje obtožnice decembra lani živi v izgnanstvu.

Hašemi, ki je eden najvišjih sunitskih uradnikov v Iraku, je obtožbe s strani šiitov vodene iraške vlade vseskozi zanikal, češ da naj bi bile politično motivirane. Tako je bilo tudi v ponedeljek, ko je zavrnil obsodbo in vztrajal pri svoji nedolžnosti.

Po izdani obtožnici je Hašemi decembra lani pobegnil v iraško avtonomno regijo Kurdistan, kjer ga niso želeli izročiti zvezni iraški vladi. Od tam je odpotoval v katarsko Doho in Saudsko Arabijo, zatem pa se je zatekel v Turčijo.