Turški zunanji minister poziva k posredovanju v Siriji

Ahmet Davutoglu je ZDA, Britanijo in druge vplivne države pozval, naj v Siriji ukrepajo še pred začetkom zime.

Objavljeno
19. oktober 2012 19.17
TURKEY-GERMANY-POLITICS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Istanbul - Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je v intervjuju za britanski Guardian vse svetovne sile pozval, naj premostijo razhajanja in skupno ustavijo nasilje, ki v Siriji divja že zadnjih 20 mesecev. Po njegovih besedah mednarodna skupnost ne more več ignorirati klicev sirskih civilistov po pomoči in miru. »Kako dolgo se bodo te razmere nadaljevale? Ban Ki Mun se je za Bosno opravičil 20 let pozneje. Kdo se bo čez 20 let opravičil za Sirijo? Ne moremo več samo brezbrižno opazovati,« je povedal v intervjuju.

Za Guardian je še dejal, da se bodo razmere za milijone Sirce, ki so morali zapustiti svoje domove, s prihodom zime še poslabšale. »Mi [Turčija] delamo vse, kar je v naši moči, da bi pomagali tem ljudem. Uporabljamo vse diplomatske poti, da bi preprečili prelivanje krvi,« je povedal in dodal, da še vedno manjka skupna akcija mednarodne skupnosti, ki bi preprečila humanitarno krizo. »Hočemo, da mednarodna skupnost najde rešitev za razmere v Siriji. Razpravljamo lahko o vseh sredstvih,« je povedal.

V Turčijo se je od marca lani zateklo že 145.000 Sircev. »Če ne bomo ukrepali, se bo to število v naslednjih dveh mesecih povečalo na 200.000, morda celo na 400.000,« je prepričan minister.

Davutoglu je k posredovanju mednarodne skupnosti pozval dan pred srečanjem posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Lakhdarja Brahimija s sirskim zunanjim ministrom Validom al Mualemom in predsednikom Bašarjem al Asadom. Brahimi bo obema stranema predlagal začasno premirje, ki naj bi se začelo 26. oktobra, ob začetku islamskega praznika žrtvovanja eid al adha. Davutoglu poziv načeloma podpira, a dodaja, da bi moralo premirje obstati tudi po koncu praznika.