Ukrajina imenovala novega protikorupcijskega tožilca

Specializirano protikorupcijsko tožilstvo in nacionalni protikorupcijski urad sta bila ustanovljena leta 2014 s podporo Zahoda.
Fotografija: Korupcija sicer še vedno velja za enega največjih problemov v državi, ki si intenzivno prizadeva za vstop v Evropsko unijo. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Korupcija sicer še vedno velja za enega največjih problemov v državi, ki si intenzivno prizadeva za vstop v Evropsko unijo. FOTO: Stringer Reuters

Po skoraj dveh letih je Ukrajina danes imenovala novega protikorupcijskega državnega tožilca. Položaj bo zasedel odvetnik Oleksander Klimenko, je na telegramu sporočil vodja predsednikovega urada Andrij Jermak. Korupcija sicer še vedno velja za enega največjih problemov v državi, ki si intenzivno prizadeva za vstop v Evropsko unijo.

image_alt
Boj proti peti koloni

Odvetnik Klimenko je pred tem delal kot preiskovalec v nacionalnem uradu za boj proti korupciji. 35-letnik je bil že decembra izbran na razpisu za novo delovno mesto, k njegovemu imenovanju pa so pozvali tudi veleposlaniki držav skupine G7.

Njegov predhodnik Nazar Kolodnitski je odstopil leta 2020, nato pa je protikorupcijsko tožilstvo dobilo le začasno vodstvo.

Specializirano protikorupcijsko tožilstvo in nacionalni protikorupcijski urad sta bila ustanovljena leta 2014 s podporo Zahoda. Vseeno pa se v tem času stanje v državi ni bistveno izboljšalo, saj je nevladna organizacija Transparency International leta 2021 Ukrajino uvrstila na seznam druge najbolj skorumpirane države v Evropi, takoj za sosednjo Rusijo.

Preberite še:

Komentarji: