Ukrajina: začasno vlado vodi Očetnjava

Medtem ko se v prestolnici razmere umirjajo, se zaostruje v »proruskem« delu države.

Objavljeno
26. februar 2014 23.33
Ukraine Protests
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika

Kijev – Vrenje v Ukrajini se je iz prestolnice preselilo na vzhod države, kjer so se začeli množični protesti proti »majdanskim prevratnikom«. Sinoči pa so na Majdanu predstavili novo začasno vlado, ki jo bo vodil Arsenij Jacenjuk iz stranke Očetnjava Julije Timošenko.

Kaže, da bosta najresnejša tekmeca na predsedniških volitvah 25. maja nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko, predsednik stranke Udar, in osvobojena »princesa oranžne revolucije« Julija Timošenko, voditeljica stranke Očetnjava. Ta je v pogovoru s prvo damo evropske diplomacije Catherine Ashton napovedala, da bo boj izenačen, a da bo prva, ki bo Kličku čestitala za morebitno zmago.

Javnomnenjske raziskave njenih besed ne potrjujejo. Kličku je ena napovedala, da bo dobil le tri odstotke glasov, pač pa bi jih največ od vseh dobila Timošenkova: 23 odstotkov.

Kličko je potožil, da utegne konflikt med vodilnimi strankami privesti do »izgube države«, predsednik parlamenta in začasni predsednik države Oleksander Turčinov pa je že v torek izrazil bojazen pred separatizmom. Včeraj zjutraj je nad parlamentom avtonomne republike Krim zaplopolala ruska zastava, policiji pa je na tem polotoku komaj uspevalo, da je razdvojila dve skupini protestnikov: tiste, ki podpirajo »evromajdan« in so zgroženi nad korupcijo pobeglega predsednika Viktorja Janukoviča, in tiste, ki so zgroženi nad državnim udarom »radikalcev«, »banderovcev« in »fašistov«.

V spopadih s pestmi je bilo nekaj ranjenih, na prizorišču demonstracij v Simferopolu pa so našli tudi truplo mladega moškega, ki je menda sicer umrl zaradi srčnega napada. Nova oblast v Kijevu je razpustila zloglasno specialno enoto policije Berkut, a na Krimu tega niso dopustili. Njihovo postojanko na Krimu zdaj varujejo enote kozaških prostovoljcev.

Zaradi suma izvršitve množičnih pobojev so izdali mednarodno tiralico za Janukovičem in nekdanjim notranjim ministrom Vitalijem Zaharčenkom, ki je prejšnji teden ukazal uporabo strelnega orožja proti protestnikom. Kam se je skril Zaharčenko, še ni jasno. O Janukoviču na tožilstvu pravijo, da je še na ozemlju Ukrajine. Toda ruska televizija RBK je poročala, da se pobegli predsednik skriva v okolici Moskve.