Ukrajinska kriza: Moskva napoveduje »boleče« protiukrepe

Rusija pravi, da je umaknila vojaške okrepitve vzdolž meje z zahodno sosedo.

Objavljeno
29. april 2014 20.52
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika
Čeprav pravijo, da ni razloga za hitenje, so v Moskvi že pripravili »boleči« odgovor na sankcije, ki jih je Zahod proti Rusiji uvedel zaradi dogajanj v Ukrajini. Ruski odziv bo »obvezno sledil« zelo kmalu, je napovedal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

Rjabkov je za rusko spletišče Gazeta.ru povedal, da v Moskvi poskušajo ohraniti trezno glavo in gledati z distanco na vročekrvne in čustvene odzive na Zahodu, a zdaj, ko proti Rusiji uporabljajo »nesprejemljive metode«, »ne moremo več ostati indiferentni«. O tem, kakšni bodo ruski protiukrepi, namestnik ministra ni hotel govoriti. Menda so že pripravili »simetrične odzive«, zdaj da le razmišljajo, katerega in kdaj uporabiti. »Ne le, da protiukrepe imamo. Nekateri so že v veljavi, druge bomo kmalu sprejeli,« je dodal Rjabkov.

Po mnenju prvega človeka ruske diplomacije Sergeja Lavrova so novi protiruski ukrepi Zahoda »skregani z zdravo pametjo«. »Namesto da bi prisilili kliko v Kijevu, da se posede za mizo z jugovzhodno Ukrajino in pogaja o bodoči strukturi države, so se naši partnerji priključili sovražnim ukrepom Washingtona proti Rusiji,« so zapisali v sporočilu njegovega ministrstva. Po njihovem mnenju bi moralo biti zaradi tega Evropo sram, hkrati pa s tem dokazuje, da nima pojma, kaj se dogaja v Ukrajini. »To je neposredno vabilo lokalnim neonacistom, naj še naprej ustvarjajo anarhijo in izzivajo ogorčenost na jugovzhodu države,« so še zapisali na ministrstvu.

Ta »ogorčenost« je bila danes največja v mestu Lugansk z več kot 400.000 prebivalci, kjer so separatistični protestniki že pred časom zasedli poslopje lokalne podružnice ukrajinske tajne službe. Danes je kakih 3000 demonstrantov obkolilo stavbo lokalnih oblasti, policija se je umaknila, nekaj ducatov najbolj gorečih protestnikov pa je vdrlo v hišo, jo zavzelo in na pročelju namesto ukrajinske zastave razvilo rusko trobarvnico. Pripadniki separatističnih milic so zavzeli središče več kot deset mest po jugovzhodu Ukrajine in ustanovili raznorazne samooklicane ljudske republike, ki v naslednjih tednih pripravljajo referendume o avtonomiji in neodvisnosti regije. V zasedenem Slovjansku, ki ga je povsem obkolila ukrajinska vojska, imajo po podatkih oblasti v Kijevu uporniki še vedno zaprtih kakih 40 ljudi, med katerimi so tudi vojaški opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. »O statusu vojnih ujetnikov se bomo začeli spet pogovarjati šele takrat, ko bo Evropska unija preklicala sankcije,« je izjavil samooklicani župan Slovjanska Vjačeslav Ponomarjov. Na novem evropskem spisku sankcioniranih politikov so se namreč poleg ruskih politikov znašli tudi voditelji upora po jugovzhodu Ukrajine. »Če ne bodo umaknili sankcij, predstavnikom EU ne bomo dovolili dostopa, tako da se ne bomo mogli pogajati. Na to bom opozoril tudi svoje goste iz Ovse,« je dodal Ponomarjov.

Nove oblasti v Kijevu, ki jih ne priznavajo ne Moskva ne separatistični uporniki, opozarjajo, da Rusija kopiči vojsko ob ukrajinski meji, se pripravlja na vdor čez mejo in tako rekoč začenja »tretjo svetovno vojno«. Rjabkov z ruskega zunanjega ministrstva je danes ponovil, da Moskva ne pripravlja »krimskega scenarija« na jugovzhodu Ukrajine. »Nikakršnih osnov ni za strah pred tem,« je dejal. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je svojemu ameriškemu kolegu Chucku Hagelu v telefonskem pogovoru zatrdil, da je Rusija umaknila vojaške okrepitve, ki so bile nameščene vzdolž meje s svojo zahodno sosedo. »Rusija je bila prisiljena začeti vojaške vaje velikega obsega zaradi možnosti ukrajinskega vojaškega posredovanja proti civilistom. Ko so nam ukrajinske oblasti zagotovile, da ne bodo uporabile rednih vojaških enot proti neoboroženemu prebivalstvu, so se ruski vojaki vrnili v vojašnice,« je dejal Šojgu.