Ukrajinska kriza: Nevarnost upora proti uporu

Režim je padel. Janukovič se je zatekel v vzhodni del države, kjer resno razmišljajo o »uporu proti upornikom«.

Objavljeno
24. februar 2014 10.01
UKRAINE-UNREST-POLITICS
Boris Čibej  posebni poročevalec
Boris Čibej posebni poročevalec
Kijev – V po površini največji državi v Evropi, ki jo že tri mesece pretresajo protivladni protesti, so se minuli konec tedna zgodile korenite spremembe. Ukrajina ima novo ustavo in novega vršilca dolžnosti predsednika, dosedanji predsednik Viktor Janukovič, ki je že v petek izginil iz prestolnice, pa se je zatekel v vzhodni del države, kjer resno razmišljajo o »uporu proti upornikom«.

Na Majdanu nezaležnosti, kakor se po ukrajinsko pravi osrednjemu Trgu neodvisnosti v Kijevu, je bilo včeraj mirno. Policija je izginila, tudi pregovorno skorumpiranih prometnih policistov že nekaj dni ni opaziti ne v mestu ne v njegovi okolici. Za varnost na prizorišču krvavih dogajanj zdaj skrbijo prostovoljci iz vrst demonstrantov, ki nevsiljivo preverjajo »fejskontrol« tistih, ki prihajajo na prizorišče krvavih dogajanj. Bojijo se, da bi se med njih spet vrinili provokatorji, a prihajali so le ljudje z rožami, da bi se poklonili stoterici ljudi, ki je izgubila življenje na obeh straneh barikad. Kupi smeti so izginili, pred šotori so sedeli utrujeni, a zadovoljni uporniki.

Na pragu nove države

»Zmagali smo,« je zmignil z rameni 38-letni Dmitro iz Lvova, ki že skoraj tri mesece bivakira v vojaškem šotoru. »A od tukaj se ne bomo pobrali, dokler Ukrajina ne bo postala normalna država. Odslej bomo nadzirali te, ki so bili doslej v opoziciji. Če ne bi bilo nas, bi ti že zdavnaj sklenili hudičev pakt z Janukovičem.« »Ukrajina ni več ista država in nikoli več ne bo,« je prepričan Marko Marković, ki je kot aktivist srbskega Otpora prišel v to državo že pred več kot desetimi leti, da bi pomagal pri organizaciji takratnega ljudskega upora, ki so ga poimenovali oranžna revolucija. Po njegovem mnenju so Ukrajinci prvič v zgodovini uvideli, da lahko tudi sami odločajo o svoji usodi.

Ali se bo dvignil proruski del?

Minuli konec tedna se bo vpisal v zgodovino Ukrajine. Padel je režim, zahodni del države je navdušen, opozicija je prevzela oblast. Namesto Janukoviča, ki pa se noče umakniti, je od včeraj začasni predsednik Oleksandr Turčinov iz opozicijske stranke Očetnjava, ki so ga v soboto izvolili že za predsednika parlamenta. A na bogatejšem »proruskem« vzhodu države, kjer živi več kot polovica prebivalstva Ukrajine, so v soboto politiki sklenili, da se bodo uprli nelegitmnemu prevratu, ki se je zgodil v prestolnici.