Ukrajinske volitve: korak nazaj glede demokratičnega napredka

Absolutna oblast Viktorja Janukoviča je nekoliko omajana, kar dokazuje živahno povolilno povezovanje opozicijskih strank.

Objavljeno
29. oktober 2012 07.40
Posodobljeno
29. oktober 2012 07.40
Ukraine Election
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Zmagovalka parlamentarnih volitev v Ukrajini je vladajoča Stranka Regij, kar je med drugim zasluga nedavne volilne reforme, ki je omogočila, da je polovica poslancev vrhovne rade izvoljenih na podlagi strankarskih list, polovica pa na seznamu posameznikov.

Absolutna oblast predsednika Viktorja Janukoviča je nekoliko omajana, kar dokazuje živahno povolilno povezovanje opozicijskih strank. »Stranka regij bo v parlamentu težje ohranila monopol, saj se bo morala boriti z močnejšo opozicijo. Zmagala je po številu glasov, moralni zmagovalec pa je opozicija,« je razplet pospremil Volodimir Fesenko iz Penta think tanka. »Ukrajinski boršč je postal bolj pikanten. V njem je več popra, ni pa jasno, kakšen bo okus.«

Za več popra bo poskrbela Združena opozicija Domovina, v kateri sodelujeta stranki zaprte nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko in bivšega predsednika parlamenta Arsenija Jacenjuka, koalicijski dogovor pa je že podpisala tudi z nacionalistično stranko Svoboda. Pripravljenost na povezovanje je danes izrazila tudi stranka Udar, ki jo vodi boksarski prvak Vitalij Kličko: »Pripravljeni smo sodelovati s strankami, ki podpirajo evropsko pot razvoja.«

Pri Udaru so vsem »demokratičnim silam« predlagali skupno uresničevanje načrta o »evropski prihodnosti Ukrajine«, ki predvideva impičment aktualnega predsednika ter preklic najemne pogodbe z Rusijo za črnomorsko oporišče Sevastopol na Krimu in jezikovnega zakona o krepitvi statusa ruskega jezika.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) z volitvami niso bili zadovoljni. »Zloraba moči in prekomerna vloga denarja pri teh volitvah dokazujeta, da je Ukrajina storila korak nazaj glede demokratičnega napredka,« je ocenila koordinatorica opazovalne misije Walburga Habsburg Douglas. Med glavne pomanjkljivosti so uvrstili odsotnost Timošenkove, nepravično uporabo vladnih sredstev v predvolilni kampanji ter pristransko medijsko kampanjo.