Umor Litvinenka: Britanija izdala še en nalog za aretacijo

Velika Britanija je tokrat izdala nalog za Dmitrija Kovtuna, ki je osumljen sodelovanja pri umoru Aleksandra Litvinenka.

Objavljeno
01. marec 2012 11.14
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Velika Britanija je izdala že drugi mednarodni nalog za aretacijo v povezavi z umorom Aleksandra Litvinenka. Nekdanji ruski vohun je novembra leta 2006 umrl v Londonu zaradi zastrupitve z radioaktivni polonijem. Britanska policija je doslej kot glavnega osamljenca obravnavala le nekdanjega agenta KGB Andreja Lugovoja, zdaj pa zahteva še izročitev njegovega poslovnega partnerja in prav tako nekdanjega agenta Dmitrija Kovtuna.

Njegovo vpletenost v umor glasnega kritika ruskega režima so sicer že preiskovale nemške pristojne službe, a zaradi pomanjkanja dokazov proti njemu niso vložile obtožnice. Policija je namreč sumila, da je prav Kovtun, ki se je tako kot Lugovoj z Litvinenkom srečal nekaj dni preden je ta zbolel zaradi izpostavljenosti radioaktivno snovi, prenašal poloniju. Na različnih lokacijah v Hamburgu, kjer se je zadrževal Kovtun, so namreč našli sledi radioaktivnih snovi. Pozneje se je osumljeni zaradi izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju tudi sam zdravil v eni od moskovskih bolnišnic.

Kovtun je pred dnevi za BBC povedal, da ga je rusko tožilstvo obvestilo o britanski zahtevi po izročitvi. »Rusko stališče je jasno in upam, da vklesano v kamen. Obtožbe so absurdne,« je povedal Kovtun. Uradna Moskva osumljencev povezanih s smrtjo Litvinenka namreč ne izroča v tujino, zaradi česar so se odnosi med Veliko Britaniji in Rusijo v zadnjih letih močno ohladili.

Tako Kovtun kot Lugovoj zavračata vsakršne obtožbe in trdita, da sta bila sama žrtev zarote, saj sta se morala oba zdraviti zaradi izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju. Ruska preiskovalna komisija je zato lani sporočila, da oba britanska osumljenca obravnava kot žrtvi poskusa umora, še poroča Ria Novosti.