Umor Pukanića: kazni potrjene

Šesterica obsojenih za umor urednika Nacionala Iva Pukanića je skupno obsojena na 148 let zapora.

Objavljeno
13. marec 2012 13.10
D. V., Zagreb
D. V., Zagreb

Zagreb - Hrvaško vrhovno sodišče je po neuradnih informacijah zagrebškega Jutarnjega lista, potrdilo zaporne kazni za šesterico, obsojeno zaradi umora solastnika časnika Nacional Iva Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića.

Vrhovno sodišče je v že začetku februarja obravnavalo pritožbi tožilstva in obrambe na prvostopenjsko razsodbo. Kot še piše v Jutarnjemi listu, je vrhovno sodišče znižalo zaporni kazni za 28-letnega Luko Matanića in 30-letnega Amirja Mafalanija s 16 na 15 let. To pomeni, da skupina v zaporu ne bo prestala 150 let, temveč 148. To je tudi edina sprememba v primerjavi s prvostopenjsko razsodbo, poudarja zagrebški časnik, ki poudarja, da gre za neuradne informacije.

Vrhovno sodišče je sicer potrdilo 33 let zapora za prvoobtoženega 33-letnega Roberta Matanića. Najvišjo zaporno kazen, 40 let, so potrdili za 46-letnega Željka Milovanovića, ki je podtaknil in sprožil eksplozivno napravo na parkirišču.

Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo tudi 30 let zapora za 30-letnega Bojana Gudurića ter 15 let za 58-letnega Slobodana Đurovića zaradi spodbujanja k umoru. Na sojenju, ki je trajalo devet mesecev  (do lanskega novembra lani), niso razkrili motiva za umor niti končnega naročnika, kar je še vedno le v domeni različnih špekulacij in ugibanj.