Umrl ameriški senator Baker, ena od ključnih osebnosti afere Watergate

Baker je zaslovel, ko je med senatno preiskavo škandala Watergate postavil vprašanje: »Kaj je predsednik vedel in kdaj je to vedel?«

Objavljeno
27. junij 2014 10.27
USA-BAKER/OBITUARY
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − Včeraj je na svojem domu v 88. letu starosti umrl nekdanji senator iz Tennesseeja, republikanec Howard Baker, ki je izrekel znameniti stavek v času škandala Watergate, piše Slovenska tiskovna agencija.

Baker je bil senator med letoma 1967 in 1985, ko se je preselil v administracijo Ronalda Reagana kot šef kabineta Bele hiše. Leta 1980 se je potegoval za republikansko predsedniško kandidaturo proti Reaganu, vendar izgubil zaradi svoje sposobnosti sklepanja kompromisov, piše STA. Reagan je republikance premaknil na desno, z njimi pa za osem let večino Amerike. Kljub temu ga je Reagan prosil, naj pride vodit njegov kabinet, saj so ga spoštovali tako republikanci kot demokrati.

Baker je zaslovel leta 1973, ko je med senatno preiskavo škandala Watergate postavil vprašanje: »Kaj je predsednik vedel in kdaj je to vedel?« Iskanje odgovora na to vprašanje se je nadaljevalo do današnjih dni, saj je Richard Nixon odstopil s položaja predsednika ZDA, preden je bilo popolnoma jasno, da je naročil vlom v sedež demokratske stranke v washingtonskem stanovanjskem kompleksu Watergate.

»Najbolj so ga občudovali, ker je bil sposoben sprejemati kompromise,« je ob Bakerjevi smrti sporočil ameriški predsednik Barack Obama, ki lahko o kompromisih od današnjih republikancev le sanja, dodaja STA. Vodja senatne manjšine Mitch McConnell, ki se je v zgodovino zapisal s trditvijo, da je naloga republikancev v kongresu spodnašati Obamo na vsakem koraku, je o pokojnem dejal, da je bil ena največjih osebnosti senata v zgodovini.

Da so ga imeli radi tako demokrati kot tudi republikanci, je o Bakerju dejal tudi vodja senatne večine, demokrat Harry Reid, podpredsednik ZDA Joseph Biden pa ga je imenoval za velikega prijatelja in dobrega človeka.

»Znal se je postaviti v kožo sogovornika in je sklepal častne kompromise,« je sporočil Biden in citiral nekdanjega predsednika ZDA, demokrata Harryja Trumana: »Razumevanje je tisto, kar nam omogoča mir. Ko razumeš poglede sogovornika in ko on razume tvoje poglede, se lahko usedeta in zgladita razlike.«

Baker je bil ob koncu politične kariere veleposlanik na Japonskem v administraciji Georgea Busha starejšega. Poročen je bil dvakrat. Prva soproga, hčerka slavnega nekdanjega vodje senatne večine Everetta Dirksena, po katerem je poimenovana ena od senatnih pisarniških zgradb, Joy Dirksen je umrla za rakom, pozneje pa se je poročil s senatorko Nancy Landon Kassebaum, še piše STA.