Umrl je ganski predsednik John Atta Mills

Predsednik, ki je že dlje časa bolehal za rakom, je znova nameraval kandidirati na volitvah.

Objavljeno
24. julij 2012 21.45
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Akra - »Z žalostjo sporočamo, da je nenadoma in prekmalu umrl predsednik republike Gana,« so sporočili iz predsedniškega urada. Oseminšestdesetletni Atta Mills se je iz zdravljenja v ZDA v Gano vrnil šele pred kratkim. Njegovo zdravstveno stanje se je v ponedeljek zvečer nenadoma poslabšalo, nekaj ur pozneje so razglasili njegovo smrt.

Vodenje Gane bo začasno prevzel podpredsednik države John Dramani Mahama. Predsedniške volitve, na katerih je znova nameraval kandidirati tudi Atta Mills, so predvidene za decembra.

Mills je več let učil na univerzi v Gani, predsedniški položaj pa je zasedel januarja 2009. Na volitvah je takrat za manj kot odstotek premagal svojega tekmeca Nana Akufo-Addo.

Med letošnjo kandidaturo za predsednika je obljubljal spremembe za malega človeka. Kot je povedal, povprečni prebivalec te afriške države v denarnici ne občuti gospodarske rasti. Gana je namreč v času njegovega predsedovanja postala ena od izvoznic nafte. Decembra 2010 je Mills slavnostno otvoril črpanje nafte na ploščadi ob obali Atlantskega morja. Odtlej je država izvozila že 23,5 milijonov sodčkov nafte, še poroča Reuters.