Umrl nekdanji zunanji minister Rdečih kmerov

Sojenje proti Iengu Saryju zaradi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti se je začelo leta 2011.

Objavljeno
14. marec 2013 11.25
Cambodia Obit Ieng Sary
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Phnom Penh - Nekdanji zunanji minister Rdečih Kmerov Ieng Sary, proti kateremu je od leta 2011 potekalo sojenje zaradi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, je danes umrl v bolnišnici v glavnem kamboškem mestu Phnom Penh. 87-letnega Saryja so zaradi zdravstvenih težav, med drugim s srcem in zaradi bronhitisa, 4. marca sprejeli v bolnišnico.

Kot je po poročanju Slovenske tiskovna agencije pojasnil njegov odvetnik Michael Karnavas, je bil Sary na koncu tako obnemogel, da ni mogel niti jesti, kar je še dodatno oslabilo njegovo srce.

Sojenje Saryju in še trem nekdanjim voditeljem Rdečih Kmerov se je pred posebnim sodiščem Združenih narodov za genocid v Kambodži začelo novembra 2011. Septembra lani je sodišče izpustilo Saryjevo soprogo in nekdanjo ministrico za socialne zadeve Ieng Thirithm, saj so ugotovili, da je zaradi demence nesposobna za sojenje.

Sary je vse obtožbe na svoj račun zanikal. Druga dva obtožena sta nekdanji vodja države 81-letni Khieu Samphan in 88-letni Nuon Chea, za katerega velja, da je bil glavni ideolog Rdečih Kmerov, ki je bil tudi znan pod vzdevkom »brat številka dva«.

Skrajno maoistično gibanje, ki ga je vodil Pol Pot, je odgovorno za smrt več kot dva milijona ljudi v Kambodži med letoma 1975 in 1979, še piše STA.