Umrl savdski prestolonaslednik, princ Najef

Najef je umrl »zunaj kraljestva«. Kdo ga bo nasledil na položaju prestolonaslednika, še ni jasno.

Objavljeno
16. junij 2012 13.52
Posodobljeno
16. junij 2012 13.52
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Rijad - Danes je, star 79 let, umrl, Savdski prestolonaslednik, princ Najef bin Abdulaziz, polbrat kralja Abdulaha in dolgoletni savdski notranji minister, državno televizijo povzema BBC.

Najef je umrl »zunaj kraljestva«, ki ga je zapustil zaradi zdravljenja. Letos je moral na zdravljenje v tujino že večkrat, med drugim v Alžirijo, ZDA in Švico, kjer so ga nazadnje pred nekaj dnevi tudi opazili mediji. Vzroka njegove bolezni pa v Rijadu niso razkrili.

Najef je bil vse do smrti notranji minister in je veljal za glavnega borca proti teroristični mreži Al Kaida v Savdski Arabiji, še posebej po napadih leta 2003 in 2006. Prestolonaslednik je postal oktobra lani, po smrti njegovega brata, princa Sultana, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Najef je bil eden od sedmih princev Sudairi, močnega bloka sinov kralja Abdulaziza in njegove najljubše žene, princese Hase al Sudairi.

Kdo ga bo nasledil na položaju prestolonaslednika, še ni jasno, saj za njim na vrsti ni nikogar.  Najverjetnejši kandidat naj bi bil sicer njegov brat, princ Salman, ki je lani po smrti Sultana prevzel obrambni resor.