Upanja za preživele vse manj, Bangladeš tolaži Zahod

Na območju, kje se je pred dnevi porušila zgradba s tekstilnimi delavnicami, tudi danes rohnijo stroji.

Objavljeno
29. april 2013 12.58
BANGLADESH-BUILDING-DISASTER-TEXTILE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Daka - Žerjavi so z območja, kjer je še pred dnevi stalo osemnadstropno poslopje s tekstilnimi delavnicami, že odstranili 12 ton materiala.  Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je tudi danes malo stran od ruševin zbralo več sto svojcev pogrešanih, ki so s fotografijami svojih ljubljenih,čakali na kakršnekoli novice o njihovi usodi.

Kljub temu, da upanje o morebitnih preživelih med svojci še tli, je vojska prepričana, da šesti dan po nesreči ne bodo več našli nikogar živega. Kot je povedal tiskovni predstavnik bangladeške vojske Šahinul Islam, so zato območje začeli včeraj čistiti s težko mehanizacijo.

»Poslednja preživela«

Število smrtnih žrtev se je ustavilo na 381, a oblasti pričakujejo, da se bo z odstranjevanjem več ton težkih ruševin številka začela naglo dvigovati. Po poročanju AFP je reševalce, ki so več dni posvetili iskanju pogrešanih, včeraj dotolkla smrt ene od delavk. Vse od srede se je namreč pod ruševinami borila za življenje, ko pa so se reševalci po več kot 10-urah dela naposled prebili do nje, je izbruhnil požar. »Ogenj je izbruhnil, ko smo rezali podporni steber, da bi se lahko prebili do zadnje preživele v podrti stavbi. Uspeli smo ga pogasiti, a ko smo se vrnili, je bila mrtva,« je za AFP povedal eden od reševalce Ahmed Ali. »Bila je pogumna ženska, ki se je borila vse do konca,« pa je povedal gasilec Abdul Kajer, ki je med reševanjem govoril z njo.

Črn dim, ki se je po začetku uporabe težke mehanizacije znova začel dvigati nad ruševinami podrtega poslopja, je znova pritegnil pozornost javnosti na slabe delovne pogoje v več kot 20 milijard dolarjev težki bangladeški industriji s tekstilom. Več milijonov ljudi, predvsem žensk, ki dela deset ur na dan in šest dni na teden, zasluži približno 40 dolarjev na mesec, nizko plačo pa pogostokrat spremljajo slabi in celo nevarni delovni pogoji. Naročniki oblačil so predvsem tuje blagovne znamke. Britanski Primark in španski Mango sta priznala, da so v porušeni zgradbi izdelovali oblačila za njih, italijanski Benetton pa kakršnokoli povezavo s tragedijo zanika. AFP sicer poroča, da so na kraju nesreče našli majico, označeno z »United Colors of Benetton«.

Lastniki bangladeških podjetji s predstavniki zahodnih blagovnih znamk

Predstavniki 4500 bangladeških tekstilnih podjetji se bodo danes po poročanju AFP sestali s predstavniki zahodnih blagovnih znamk. »Hočemo jim zagotoviti, da smo sprejeli ukrepe, s katerimi bomo poskušali v prihodnje preprečiti podobne tragedije,« je povedal Šahidulah Azim, predstavnik bangladeškega združenja tekstilnih podjetji BGMEA. »Prosili jih bomo za razumevanje in jih pozvali, naj ne prekličejo naročil. Potrebujemo njihovo pomoč, so del nas,« je še povedal Azim.

Več tisoč zaposlenih v tekstilni industriji se je danes po poročanju AFP odločilo za stavko. Zapustili so tovarne in odšli na ulice, kjer so zahtevali smrtno kazen za lastnike delavnic, ki so jih aretirali v soboto. Najhuje je bilo danes v industrijski coni Ašulia na obrobju Dake, kjer se je po podatkih policije protesta udeležilo več kot 15.000 ljudi. Protestniki naj bi požigali avtomobile, policija pa je na izgrede odgovorila z gumijastimi naboji.