V Afganistanu niz usklajenih talibskih napadov

V Kabulu sta trenutno dva pripadnika SV, ki pa sta nameščena na letališču, kjer danes ni bilo spopadov.

Objavljeno
15. april 2012 15.28
Ma. Ja., Je. G., Delo.si
Ma. Ja., Je. G., Delo.si
Kabul − Najprej so eksplozije zajele četrt Vazir Akbar Kan v središču Kabula, kjer se nahajajo poslopja več mednarodnih institucij, tudi generalštab zveze Nato. Eksplozijam je kmalu sledilo streljanje, nekaj okoliških zgradb, med njimi hotel Kabul Star, pa so sodeč po dvigajočem se dimu zajeli plameni, piše Slovenska tiskovna agencija.

Streljanje je ponehalo kake pol ure po prvi eksploziji. Napadalci so s terena v različne smeri iz skrivališča v višji stavbi izstreljevali rakete. Kaj natančno so ciljali, ni bilo jasno.

Odgovornost za današnje napade v Kabulu so že prevzeli talibi, ki so po lastnih besedah ciljali generalštab zveze Nato, afganistanski parlament in tuja diplomatska predstavništva.

Med napadi sta gmotno škodo utrpeli veleposlaništvi Nemčije in Japonske, ranjenih pa ni bilo. Umik na varno je svojim zaposlenim odredilo ameriško veleposlaništvo, med tarčami je tudi britanska ambasada. Eksplozije so slišali v bližini ruskega veleposlaništva. Tarča napada in eksplozij je tudi zgradba afganistanskega parlamenta na drugem koncu mesta. Tudi tam je eksploziji po navedbah očividca sledil strelski napad, v katerem so talibani skušali zavzeti stavbo.

Pri tem so naleteli na silovit odpor poslancev. Nekateri so se namreč pridružili varnostnikom v parlamentu pri streljanju na talibe. Ti so se čez nekaj časa umaknili iz parlamenta in začeli obstreljevati hišo drugega podpredsednika države Mohamada Karima Halilija.

Tiskovni predstavnik talibov Zabihulah Mudžahed je dejal, da napadi označujejo začetek »spomladanske ofenzive« in so sporočilo afganistanski vladi in njenim zahodnim privržencem, »ki so bili prepričani, da ne bomo sposobni začeti spomladanske ofenzive«.

Nemirno tudi drugod po državi

Nemirno pa je tudi v drugih krajih po državi, dodaja STA. Samomorilski napadalci so namreč napadli tudi stavbe lokalnih oblasti, policije in ameriško vojaško oporišče v provinci Logar južno od Kabula. Poleg tega je eksplozija odjeknila na letališču v Džalalabadu na vzhodu države, kjer sta se pred vhodom na letališče razstrelila samomorilska napadalca. Po prvih podatkih je bilo v napadu ranjenih nekaj oseb, podrobnosti pa še niso znane.