V Avstraliji množične evakuacije zaradi poplav

Sydney in okolica se soočata z najhujšimi poplavami v zadnjih šestih desetletjih, evakuirali so 18.000 ljudi.
Fotografija: V poplavljenem predmestju Windsor je poplava odnesla številna vozila. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Odpri galerijo
V poplavljenem predmestju Windsor je poplava odnesla številna vozila. FOTO: Loren Elliott/Reuters

Potem ko je avstralska oblast zaradi ogrožajočih poplav v nedeljo sredi noči po lokalnem času odredila evakuacijo prebivalcev nižinskih predelov severozahodnega dela Sydneyja, prestolnice zvezne države Novi Južni Wales, dež še kar ne poneha. Avstraliji grozijo najhujše poplave v zadnjih šestih desetletjih. Več deset lokalnih skupnosti je bilo razglašenih za območja naravne katastrofe.

Močan dež nepretrgoma pada že tri dni, vremenske prognoze napovedujejo slabo vreme še do srede. V soboto je prvič v zadnjih 30 letih začel preplavljati jez Warragamba v zaledju Sydneyja, ki predstavlja glavni vir pitne vode za mesto. Nedelja je bila v Sydneyju najbolj moker dan v letu, zapadlo je 111 milimetrov dežja, v nekaterih okoliških regijah pa so v zadnjih šestih dneh imeli 900 milimetrov padavin, kar je več kot trikratnik marčnega povprečja, poroča Reuters

image_alt
Obilno deževje v Avstraliji prisililo ljudi, da zapustijo svoje domove


Zaradi poplavljanja rek so evakuirali že več kot 18.000 ljudi, mnogi pa so bili obveščeni prepozno, ko so jim vode že poplavile pot za pobeg, poroča Al Džazira. Najbolj ogrožene rešujejo s helikopterji. 

Avstralija se sooča s katastrofalnimi poplavami. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Avstralija se sooča s katastrofalnimi poplavami. FOTO: Loren Elliott/Reuters


Naraslo vodovje je odneslo številna vozila, domače živali pa tudi hiše, ceste in mostove. Poročajo tudi o zemeljskih plazovih, ki jih je sprožilo deževje. Poplavljati je začelo tudi v sosednji zvezni državi Queensland. O žrtvah še ne poročajo. 



Prejšnje leto se je v istem obdobju Avstralija soočala z izjemno sušo, ki je povzročila obširne požare. 

Nekaterim je vodovje odrezalo evakuacijske poti. FOTO: TV Reuters
Nekaterim je vodovje odrezalo evakuacijske poti. FOTO: TV Reuters


Avstralski minister za kmetijstvo David Littleproud je situacijo opisal kot »potencialno zelo nevarno« in opozoril, da bi lahko v prihodnjem dnevu ali dveh poplave ogrozile več kot 50.000 ljudi. 

Preberite še:

Komentarji: