V Avstriji, Nemčiji in na Balkanu tudi do 40 stopinj Celzija

V Avstriji in Nemčiji že ugibajo, ali bo v prihodnjih dneh padel vročinski rekord.

Objavljeno
26. julij 2013 17.56
AUSTRIA/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Dunaj, Beograd − Ne le Sloveniji, tudi drugim evropskim državam se v prihodnjih dneh obeta vročinski val.

V Srbiji, kjer je že danes zelo vroče s temperaturami do 35 stopinj Celzija, bo v prihodnjih dneh še huje. Vročina se bo do 30. julija stopnjevala, v ponedeljek pa naj bi se živo srebro povzpelo do 40 stopinj Celzija, piše Slovenska tiskovna agencija.

V Črni gori kot kaže ne bo nič bolje. V Podgorici so že danes namerili 38 stopinj Celzija, v soboto pa naj bi jih 39. Črnogorska prestolnica je sicer znana po izredno visokih poletnih temperaturah − najtoplejši dan v Črni gori je bil 24. avgusta 2007, ko so v Podgorici namerili 44,2 stopinje Celzija.

V Avstriji za ta konec tedna že nekaj časa napovedujejo hudo vročino, danes pa avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da že padajo stave, ali bo temperatura v državi prvič presegla 40 stopinj Celzija. Možnosti za to naj bi bile približno polovične.

Meteorologi sicer napovedujejo temperature do 38 stopinj Celzija in menijo, da rekordnih 40 ne bo doseženih. Na avstrijskem Štajerskem in Koroškem so sicer že izdali posebna opozorila zaradi hude vročine.

V Nemčiji se je letošnji julij že uvrstil med deset najbolj vročih doslej, ta konec tedna pa bi lahko celo padel rekord, piše STA. Tudi v Nemčiji za rekordnih šteje 40 stopinj Celzija. Nemška meteorološka služba vsaj do ponedeljka svari pred ekstremnimi vremenskimi obremenitvami in vročinskimi nevihtami.