V Bangladešu bodo zaključili z iskanjem žrtev industrijske nesreče

Vojaki in drugi reševalci so izpod ruševin potegnili 1127 trupel ljudi, ki so umrli v zrušenju 24. aprila.

Objavljeno
13. maj 2013 16.19
BANGLADESH-BUILDING-DISASTER-TEXTILE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Daka − Bangladeška vojska bo predvidoma jutri, skoraj tri tedne po tragičnem zrušenju večnadstropne zgradbe s tekstilnimi tovarnami, zaključila z iskanjem trupel, saj meni, da ne bo našla nobenega več. Vojaki in drugi reševalci so sicer po zadnjih informacijah ameriške tiskovne agencije AP izpod ruševin potegnili 1127 trupel ljudi, ki so umrli v zrušenju 24. aprila.

Bangladeš je po pisanju AP tretji največji izvoznik oblačil na svetu, takoj za Kitajsko in Italijo. V njegovih približno 5000 tekstilnih tovarnah, v katerih dela okoli 3,6 milijona delavcev, izdelujejo poceni oblačila za zahodnjaške trgovske znamke, ki kujejo dobiček na račun poceni delovne sile.

V zadnjem času se lastniki kapitala sicer tudi v Bangladešu vse pogosteje soočajo s stavkami in protesti delavcev, ki zahtevajo boljše delovne pogoje in višje plače. Minimalne plače so tako nazadnje povišali leta 2010, ko so jih dvignili za 80 odstotkov na slabih 30 evrov na mesec.

Tekstilno industrijo v Bangladešu sicer pogosto pretresejo podobne nesreče, kot je bila aprilska − od leta 2005 je v njih umrlo najmanj 1800 delavcev.

Novembra lani je tako v požaru, ki je izbruhnil v tovarni oblačil v Daki umrlo 112 ljudi. Tragičen dogodek se je v Bangladešu zgodil tudi leta 2010, ko se je v prestolnici zrušila štirinadstropna stavba, pri čemer je umrlo najmanj 25 ljudi, več pa je bilo ranjenih. Leta 2005 se je podoben incident zgodil tudi nedaleč od zdajšnje tragedije, pri tem pa je umrlo 64 ljudi.