»V bolnišnico starši na rokah nosijo mrtve otroke«

Poroča naš novinar: Gaza krvavi, humanitarne pomoči pa ni od nikoder. Izraelski napadi se iz ure v uro stopnjujejo.

Objavljeno
18. julij 2014 12.09
Posodobljeno
18. julij 2014 13.00
PALESTINIANS-ISRAEL/
Boštjan Videmšek, poročevalec
Boštjan Videmšek, poročevalec

Gaza − Izraelska vojska je v četrtek zvečer, ravno ko se je dobro stemnilo, sprožila kopensko ofenzivo na območju Gaze. Po desetih dneh bombardiranja palestinske enklave in Hamasovega raketiranja ciljev v Izraelu je premirje hitro postalo iluzija. Število smrtnih žrtev med Palestinci strmo narašča, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je napovedal, da se bodo napadi »še zaostrili«.

Najprej so na severu Gaze ugasnile luči. Izraelci so izključili elektriko. Potem so iz začasnih oporišč, ki jih je izraelska vojska vzpostavila okoli blokiranega palestinskega območja, v Gazo vdrli tanki in za njimi pehotne in inženirske enote. Nebo nad Gazo je gorelo. Izraelsko letalstvo, ki se mu je pridružila tudi vojaška mornarica, je bombardiralo cilje po vsej dolžini enklave. Tudi v samem središču Gaze, kjer je gostota prebivalstva ena najvišjih na svetu. V drugi smeri so proti Izraelu letele Hamasove rakete, ki pa so zaradi slabe kvalitete in predvsem zaradi moderne izraelske protiraketne obrambe že nekaj časa namenjene le same sebi. Oziroma jih izraelske oblasti sprejmejo kot povabilo za bombardiranje in, od četrtkovega večera naprej, tudi za kopensko ofenzivo, ki se bo sodeč po izjavah izraelskega političnega in vojaškega vodstva, v naslednjih dneh še okrepila.

V noči iz četrtka na petek je v Gazi umrlo 25 ljudi. Okoli dvesto je bilo ranjenih. Med boji s pripadniki Hamas je bil ubit en izraelski vojak, dva pa sta bila ranjena. V enajstih dneh spopadov je bilo ubitih 250 Palestincev. Med njimi je bilo kar 80 odstotkov civilistov.

»Grozno je. Razmere postajajo nevzdržne. V bolnišnico starši na rokah nosijo svoje mrtve otroke. Med mrtvimi in ranjenimi praktično ni vojakov. Otroci, ženske, nemočni starci. Tisti, ki se ne morejo ali ne znajo umakniti. Tisti, ki so ob nepravem času na nepravem mestu,« je za Delo v bolnišnici Šifa v Gazi povedal vodja urgentnega bloka dr. Ajman al Sabhani. Bolnišnici zmanjkuje zdravil in osnovne medicinske opreme. Po al Sabhanijevih besedah zdravniki in medicinsko osebje, ki že enajst dni niso spali več ko eno uro v kosu, kmalu ne bodo več zmogli reševati življenj. Boji se, da bo zaradi izraelske kopenske ofenzive umrlo ogromno ljudi. Hkrati pa se zaveda, da bodo njegovi pozivi na pomoč v mednarodni skupnosti, ki je tokrat še bolj kot ponavadi sramežljiva pri obsojanju izraelske agresije, zopet naleteli na gluha ušesa.

Gaza krvavi. Humanitarne pomoči ni od nikoder. Mejni prehod z Egiptom je odprt le za »izbrance«. Pripadnikov Hamasa, ki v »mirnih« časih paradirajo po ulicah Gaze, praktično ni mogoče videti − razen v bolnišnici, kjer so na obisku pri ranjenih tovariših. Izraelski napadi se iz ure v uro stopnjujejo.