V Črni gori skoraj 50-odstotni upad prodaje novih stanovanj

Povprečna cena novega stanovanja v Črni gori je med januarjem in marcem znašala 1209 evrov na kvadratni meter.

Objavljeno
19. maj 2012 11.49
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Podgorica - Črna gora je v letošnjem prvem četrtletju zabeležila strm upad prodaje stanovanj. Prodaja novih stanovanj se je po podatkih črnogorskega statističnega urada na letni ravni zmanjšala za 49,2 odstotka, piše Slovenska tiskovna agencija.

Povprečna cena novih stanovanj se je v prvem trimesečju v letni primerjavi zvišala, in sicer za 0,3 odstotka.

Povprečna cena novega stanovanja v Črni gori je med januarjem in marcem znašala 1209 evrov na kvadratni meter. Urad je najvišjo povprečno ceno zabeležil v Budvi, kjer je bilo treba za kvadratni meter novega stanovanja odšteti 1767 evrov.

Tudi Slovenija se je po podatkih geodetske uprave v prvih treh mesecih letos soočila z opaznim padcem prometa s stanovanjskimi in poslovnimi nepremičninami in z zemljišči za gradnjo stavb. Nadaljeval se je trend počasnega padanja cen, vendar do večjih sprememb cen stanovanjskih nepremičnin ni prišlo. Podatek o povprečni ceni novega stanovanja ni na voljo.

Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja je medtem v prvem četrtletju znašala 1689 evrov, v zadnjem lanskem četrtletju pa 1676 evrov.

Primat najdražjih stanovanj v državi ima že drugo četrtletje Koper pred Ljubljano — edini mesti, kjer povprečna cena presega 2400 evrov za kvadratni meter.