Vrh Brdo: Korak k ustvarjanju zaupanja na Balkanu

Merklova je v Dubrovniku še enkrat zagotovila vso podporo aktivnostim državam Zahodnega Balkana, katerih cilj je vstop v EU.

Objavljeno
15. julij 2014 14.35
Posodobljeno
15. julij 2014 14.35
CROATIA-BALKANS-POLITICS-DIPLOMACY-EU
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb, Dubrovnik - Nujnost sprotnega reševanja odprtih dvo- in večstranskih ter regionalnih vprašanj območja Zahodnega Balkana je eno od osrednjih sporočil tokratnega vrha procesa Brdo v Dubrovniku.

Teme pogovorov voditeljev so bile razdeljene v tri sklope: v prvem, ki je bil namenjen politični razpravi o evropski perspektivi regije Zahodnega Balkana, je bil sprejet tudi slovenski predlog, da bi prihodnje leto sklicali vrh EU-Zahodni Balkan, v razpravi o najbrž ključnih infrastrukturnih projektih v tem delu Evrope pa sta bili izpostavljeni jadransko-jonska avtocesta ter železnica München-Istanbul, pri čemer je bil še posebno poudarjen interes Slovenije za potek trase skozi Ljubljano pa tudi dejstvo, da je pri načrtovanju projektov treba regijo upoštevati »kot enoten evropski prostor«.

Nič manj zanemarljiv pa ni bil niti del, namenjen politični razpravi o energetski varnosti in energetski učinkovitosti ter energetskih načrtih za prihodnji razvoj regije, ki se je je udeležil tudi evropski komisar za energijo Günther Oettinger.

Po srečanju z voditelji, sodelujočimi na vrhu procesa Brdo, je Merklova na Kneževem dvoru v Dubrovniku v izjavi za novinarje še enkrat zagotovila vso podporo aktivnostim državam Zahodnega Balkana, katerih cilj je vstop v EU. Pozdravila je potrditev Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja za novega predsednika evropske komisije, na konkretno vprašanje, kako ocenjuje izid nedeljskih državnozborskih volitev v Sloveniji, pa je dejala, da tega ne bo komentirala. Je pa kanclerka še enkrat napovedala srečanje vodilnih v državah Zahodnega Balkana, ki bo 28. avgusta v Berlinu, prav na njeno pobudo, osrednja in pravzaprav edina tema pogovora pa bo nadaljevanje procesov, povezanih s perspektivami in širitvijo EU na države Zahodnega Balkana.

Srbski predsednik pohvalil pomoč Slovenije in Hrvaške

Ob robu vrha dubrovniškega procesa Brdo, na slovenski strani se je srečanja poleg predsednika Pahorja udeležil tudi vodja diplomacije Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, pa so se sestali tudi gospodarstveniki iz regije na »svojem« forumu Summit 100 z naslovom A New Deal for a New Age. Hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da so prav gospodarstveniki iz regije tisti, ki so že korak dlje kot politike, katerih naloga je, da gospodarstvu pomagajo. »To pa se pogosto ne dogaja,« je še dejal hrvaški predsednik.

Na srečanju gospodarstvenikov, pomembnih odločevalcev v poslovnem svetu Jugovzhodne Evrope, je, tako je bilo slišati, srbski predsednik Tomislav Nikolić iskreno pohvalil Slovenijo in Hrvaško, ko je dejal, da »obe državi pospešeno pomagata Srbiji, da ustvari pogoje za pozitivnejšo podobo Srbije«.