V Egiptu aretirali voditelja Muslimanskih bratov

Z aretacijo Mohameda Badieja, za katerega so odredili 15-dnevno pridržanje, se stopnjuje strah pred novim valom nasilja.

Objavljeno
20. avgust 2013 11.25
EGYPT-PROTESTS/BADIE
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Egiptovska policija je v stanovanju blizu trga Raba al Adavija, kjer so pred skoraj tednom dni nasilno razgnali protest privržencev Muslimanskih bratov, danes aretirala vrhovnega voditelja gibanja Mohameda Badieja.

Sedemdesetletnega voditelja, ki je z drugimi vidnejšimi člani Muslimanskih bratov obtožen spodbujanja nasilja, v katerem so umirali protestniki, so odvedli v zapor Tora na obrobju Kaira, kjer so ga zaslišali, zatem pa so zanj odredili 15-dnevno pridržanje.

Z aretacijo Badieja, ki je pred dnevi med protestom na trgu Ramzes izgubil 38-letnega sina Amarja, se stopnjuje strah pred novim valom protestov in nasilja. Vir blizu sodstva je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so novo obtožnico vložili tudi proti odstavljenemu predsedniku Mohamedu Morsiju, ki je vse od vojaškega udara 3. julija zaprt na neznani lokaciji.

Medtem ko prehodna egiptovska vlada učinkovito obračunava z voditelji Muslimanskih bratov, pa je na drugi strani padli diktator Hosni Mubarak vse bližje svobodi. Sodišče je namreč v treh od štirih sodnih primerih zoper njega ukazalo njegovo izpustitev. Njegovi odvetniki upajo, da ga bodo iz pripora izpustili v prihodnjih dveh dneh.

Določili datum za začetek sojenja el Baradeju

Sodiče v Kairu pa je danes določilo datum za začetek sojenja Nobelovemu nagrajencu, nekdanjemu voditelju Mednarodne agencije za jedrsko energijo in pred kratkim odstopljenemu začasnemu podpredsedniku države Mohamedu el Baradeju.

Kot poroča Al Džazira, bodo el Baradeju 19. septembra začeli soditi zaradi izdaje zaupanja, ker je pred slabim tednom dni, potem ko so se egiptovske oblasti odločile za nasilen obračun s privrženci Muslimanskih bratov, odstopil s položaja. Kot piše katarska mreža, je mu v primeru obsodbe grozi globa v višini slabih 1.500 ameriških dolarjev.

El Baradej je sicer le nekaj dni po odstopu odpotoval na Dunaj, v Egipt pa se še ni vrnil.

Nasilje se stopnjuje

Od srede, ko so egiptovske oblasti na silo pregnale privržence Mohamed Morsija in Muslimanskih bratov s kairskih ulicah, je bilo v državi ubitih skoraj 900 ljudi, od tega okoli 100 policistov in vojakov. Da se razmere v državi ne umirjajo je včeraj dokazala tudi smrt 36 pridržanih privržencev Muslimanskih bratov, ki so jih pazniki med poskusom bega zadušili s solzivcem. S poglabljanjem razkola med ljudstvom se slabšajo tudi razmer na nemirnem Sinajskem polotoku, kjer bi bilo včeraj v zasedi ubitih 25 policistov. Egiptovske oblasti so zaradi njihove smrti razglasile tri dni žalovanja.